През годините е работил с Радостин Василев по не един и два заплетени спортни казуса

Оказва се, че адвокатът на Димитър Бербатов – Георги Градев вече не е преподавател по спортно право на студенти в Испания. Причината за това е, че е набеден, че имал действащ офис в Москва.

Популярният спортен мениджър и адвокат по международно спортно право Георги Градев е бил принуден да се сбогува с поста си на преподавател в мадридския институт по спортно право. Причината за това са съмнения за връзки с режима на Владимир Путин в Москва.

Вероятно сте наясно, че 46-годишният Георги Градев е част от юридическия екип на Димитър Бербатов в битката за шефския стол в БФС, освен това той минава за изключително близък до спортния министър в оставка Радостин Василев.

Университет в Мадрид изгони адвокатът на Димитър Бербатов. Каква е причината?

През отминалите три години Георги Градев бе хоноруван преподавател в спортния университет в Мадрид, където водеше онлайн курсове на студенти не само от Испания, а от цяла Европа. Някогашният вратар на аматьорския тим „Кремиковци“ и настоящ мастит спортен адвокат, който изнася юридическата битка на Димитър Бербатов срещу Боби Михайлов и неговата клика в БФС, обаче е останал извън списъка с преподаватели на Института по спортно право в Мадрид за предстоящата година.

Отменен е и платеният лекторски онлайн курс в друг университет в испанската столица – ISDE (Висш институт по право и икономика).

Из спортните среди се носи мълвата, че Георги Градев е бил натопен от свои врагове в България, които изпратили доноси до мадридските университети, че върти сенчести бизнес сделки с Русия. Той бил набеден за проводник на интересите на Москва в спортните академични среди на Испания, чрез които препирал част от печалбите си в Русия.

Оказва се, че Георги Градев има две регистрирани фирми в руската столица, както и действаща кантора по международно спортно право в Москва, намираща се на ул. „Ленинская слобода“ №26.

Той е и сред собствениците на международната компания по спортно право „Сила“, която бе основана през 2017 г. след обединението на неговото дружество за юридическа спортна защита „Градев спорт“ с московската компания „Легал спорт“. Съдружници на българския мениджър са руснаците Михаил Прокопец и Юрий Зайцев.

Към днешна дата адвокатското дружество „Сила“ има офиси и в Нюшател, Швейцария, испанския град Валенсия, турския мегаполис Истанбул, както и в София.

Юридическата защита на няколко руски спортни федерации, водещи серия от дела срещу Международния олимпийски комитет (МОК) в Арбитажния спортен съд в Лозана е поета от московския офис на „Сила“.

След започнатата от Путин война в Украйна, руски спортисти не са допускани до големи спортни форуми. ФИФА и УЕФА пък извадиха футболните отбори от Русия от официалния международен спортен календар.

„Георги Градев не е обявен директно за руски шпионин, но срещу него е била извършвана проверка от компетентни институции в Испания. Заради това Висшия институт по спортно право в Мадрид е прекратил договора му като преподавател“, разкрива запознат с неприятностите на българския мениджър в Испания.

Според неофициално твърдение срещу Георги Градев бил подаден и сигнал, идващ от адвокат от БФС, че записва десетки мними студенти от Полша и Малта в своя онлайн курс по спортно право, както и че чрез лекторските си занятия легализира неформални плащания от адвокатската си дейност в Москва.

При разпоредената проверка в Мадрид не са били установени кой знае какви нередности в преподавателската му дейност.

Въпреки всичко 46-годишният спортен импресарио и адвокат вече не е част от спортната академична общност в Испания. Все още обаче действа офисът на адвокатското му дружество по спортно право във Валенсия.

Припомняме, че през последната година Градев блесна като юридическото острие на Димитър Бербатов в битката за шефския стол на БФС. Спортният адвокат атакува в съда легитимността на конгреса на футболния съюз, проведен през миналата есен и спечелен с машинация от Михайлов и кликата му.

Неотдавна Градев спечели поредно дело срещу БФС, след като на 16 юни Софийският градски съд уважи напълно исковата му молба като делегат на аматьорския ФК „Балкан“ (Варвара) и разпореди да бъдат отменени всички решения от извънредния конгрес на БФС за нарушения на устава и закона. Смятан е и за неформален съветник на спортния министър в оставка Радостин Василев, с когото е работил през годините по не един и два заплетени спортни казуса.

Източник: Уикенд