Първата му присъда бе 17 г. затвор

Ключова фигура от бандата за мокри поръчки „Килърите“ излезе от затвора.

Става въпрос за Янко Попов, по-известен като Туцо, който е замесен в няколко зрелищни екзекуции на мафиоти.

Оказва се, че бандитът от Самоков е вдишал свободата преди около месец. След като е излежал десетгодишна присъда за дейността си в родната фабрика за убийства, той е напуснал затворническото общежитие в „Кремиковци“.

Килърите бе оглавена от Петър Стоянов, по-известен като Пешо Сумиста и лихварят от Велико Търново – Георги Вълев.

Ключова фигура от банда за мокри поръчки излезе на свобода

Затворническата администрация е одобрила освобождаването на Туцо като е намалила престоя му зад решетките с едва 11 месеца.

През последните три години самоковецът е работил като санитар в затворническата лечебница, за да намали част от присъдата си.

Заедно с тогавашния шеф на федерацията по сумо Петър Стоянов, търновския лихвар Георги Вълев и Васил Костов – Васко Кеца, някогашен шеф на охраната на ликвидирания бос на СИК Милчо Бонев – Бай Миле, бяха зрелищно арестувани през лятото на 2010 г. за серия от поръчкови убийства.

Именно бандата се превърна в ябълката на раздора между тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов и магистратите. Тогава той се закани да кръщава акции по залавянето на убийци с имената на съдии, които след това ги пускат на свобода поради липсата на доказателства.

С доживотни присъди за убийствата на шуменския сенчест бизнесмен Румен Рачев и на адвокатът от Търново Георги Лупов се сдобиха босовете на „Килърите“ – Пешо Сумиста, Георги Вълев и Васко Кеца.

Сподвижникът им Туцо обаче се размина между капките и отнесе едва десет години лишаване от свобода като съучастник в елиминирането на Рачев.

Първата присъда на Янко Попов беше 17 г. затвор, но на последна инстанция наказанието му бе редуцирано до 10 години

Янко Попов е известен в ъндърграунд средите като близък приятел на сръбския наркомафиот Сретан Йосич – Амстердама. В зората на демокрацията сърбинът се укривал от местните власти именно в къщата на Туцо в Самоков. Оттам въртял и мащабна контрабанда на горива.

Смята се, че именно Сретан Йосич е поръчител на убийството на висаджията Васил Илиев през 1995 г. след мафиотски конфликт кой да държи трафика на горива с влакови композиции.

Сретан Йосич е и кум на Туцо и двамата до ден днешен поддържат близки отношения. През 2009 г., когато самоковецът бе закопчан като част от „Килърите“, се понесе мълвата, че е обсъждал убийството на Бойко Борисов, заедно със Сретан Йосич и с други мафиоти в Белград.

Припомняме, че през 2002 г. Борисов арестува в София Сретан Йосич в качеството си на главен секретар на МВР и гангстерът бе екстрадиран в Холандия.

Неотдавна Амстердама официално беше освободен от сръбския зандан, където лежа за поръчителство на две убийства и за наркотрафик.

Що се отнася до Янко Попов , то той и останалите от бандата на „Килърите“ така и не бяха осъдени за половин дузина убийства. Прокуратурата се съсредоточи единствено върху екзекуциите, за които разследващите бяха събрали неоспорими доказателства. Така Туцо и компания останаха ненаказани за разстрела на самоковския гангстер Юри Галев, за убийството на енергийния бос Борислав Георгиев и за екзекуциите на наемниците Владимир Филев и Георги Георгиев.

Чрез ДНК експертизи двамата бяха уличени като физически извършители на убийството на Румен Рачев в Шумен през лятото на 2009 г., но потънаха вдън земя.

Месеци по-късно труповете на Филев и Георгиев бяха открити в гората над Железница. След това се понесе мълвата, че са били ликвидирани лично от Янко Попов – Туцо, при когото се укривали след мократа поръчка за Румен Рачев.

Криминалисти, ангажирани в разбиването на „Килърите“, твърдят, че Попов със сигурност е поръчителят на разстрела на Юри Галев. Двамата имали търкания за сенчестия бизнес в Боровец.

Припомняме, че Юри Галев бе издебнат от засада през пролетта на 2009 г. на пътя за село Бели Искър от наемен убиец, който го надупчи с куршуми. Той се бори цял месец за живота си, но така и не дойде в съзнание и издъхна в болницата.

В папките по делото Килърите“ са „заключени” и други данни за ролята на Туцо във фабриката за убийства  „Килърите“. Свидетелят Борислав Йорданов - Боби Кърпата например последователно и с подробности разказва как членът на бандата е давал заръки да бъдат убити бившия президент на „Локомотив” (Пловдив) Николай Попов – Мартеницата, Юри Галев, варненският престъпен бос Веселин Жеков – Весо Полицая и Петър Гуцалски, шеф на туристическата фирма „Бороспорт”.

Първата поръчка през 2005 г. била за Мартеницата. Именно тогава Туцо снабдил Кърпата с „Макаров“ със заглушител и му показал жилището на футболния шеф.

„Туцо каза, че дължи пари. Той не ми каза точно на кого. Защото аз го попитах: „Защо пък Мартеницата?.

Вика: „Дължи пари на много хора”, твърди в показанията си Боби Кърпата.

Тъй като Туцо не разполагал със снимка, завел наемника в хотел „Хилтън”, посочвайки му нароченият за убиване. Кърпата обаче се забавил, като повече от месец се криел от Туцо.

През това време Мартеницата бил убит, като според Боби за смъртта му били платени 50 000 долара от пловдивски бизнесмен. Самият той получил 7000 долара, макар преди това Туцо му обещал 20 000.

„Туцо ми вика: „Много хора са на клона. Пък и много време се забави с поръчката, затова толкова”, разказва свидетелят. Пистолетът бил хвърлен в река, в течаща вода. Свидетелят разказва подробно и за това как Янко Попов му дал два гранатомета, за да извършва атентати с тях. Те били изпробвани на кариера край Костенец.  С единия от тях дори било стреляно по къщата на Веселин Жеков – Полицая на Златни пясъци. Гранатата обаче попаднала в пристройка към къщата и по никакъв начин не засегнала мишената.

Ненаказани обаче остават старите престъпления на Янко Попов – Туцо, тъй като 58-годишният самоковец вече излежа присъдата си като част от бандата на „Килърите“.

След излизането си от затвора Туцо се е установил на Боровец, където върти финландски къщи за отдих съвместно със Силвия Панагонова – вдовицата на Бай Миле. Той има бизнес интереси и в Слънчев бряг, където също си партнира с Панагонова.

За да скрие имотите си платил 100 бона рушвет.

Според носещата се из Самоков мълва, Янко Попов – Туцо е платил солиден подкуп от 100 000 лева на служители от Антикорупционната комисия КПКОНПИ, за да скрие голяма част от богатството и имуществото си.

След арестите на „Килърите“, КПКОНПИ заведе дело за отнемане на богатството на Янко Попов, придобито от престъпна дейност. Ревизорите обаче откриха и описаха много малка част от имуществото му. Той остана без 650 000 лева, като в сумата влизат пари от продажбата на жилищна сграда в Самоков, товарен камион и лимузина „Мерцедес“, както и пари по банкови сметки.

Запознати твърдят, че извън радара на КПКОНПИ останали два имота на Туцо в Самоков и в Боровец, както и етаж от жилищна сграда в Несебър и апартамент в Слънчев бряг. Според думите им, докато Туцо бил в затвора, вдовицата на Бай Миле Силвия Панагонова съумяла да се погрижи КПКОНПИ да не описва цялото му престъпно богатство.

Според мълвата синът на Туцо – Радослав Попов, лично занесъл рушвета от 100 000 лева в София.

Източник: Уикенд