Част от депутатите искат въвеждане на лимит на цената

2.70 лв максимално за литър е идеята на парламентьорите. Идеята вече предизвика скандали в Народното събрание и раздели партиите, а дори започнаха да се обвиняват и кой първи е подхвърлил идеята.

Парламентът обмисля въвеждане на максимална цена на горивата

От най-голямата опозиционна партия изразиха готовност да внесат законопроекта до две седмици за разглеждане от депутатите.

Идеята в голяма част е вследствие, че високите цени на горивата са спекула на някои икономически кръгове, които се възползват от сложната международна, а и вътрешна ситуация. Според експерти прилагали в голяма степен старата българска поговорка, че в мътна вода най-лесно се лови риба.

Но тази идея раздели икономическите експерти, тъй като според част от тях силовото налагане на цена на свободния пазар би довела до негативен ефект, както неведнъж сме виждали до момента, а също и вече се наблюдава в Унгария и Хърватия според Адриан Николов от Институт за пазарна икономика (ИПИ).

Подобен спор се разрази между париите, а дори и в самите тях, тъй като поставянето на лимит на цената би се отразило на бюджета, а това може да наложи неговото прекрояване в и без това сложната политическа ситуация.

Депутат от опозиционна в момента партия дори твърди, че някой по веригата прибира около лев на литър бензин или дизел, защото по-евтиният руски петрол се продава на цената на по-скъпия от сорт Брент.

Източник: Пловдив 24