Той смята, че реалната цена е по-ниска от 2.70 лв./л.

Експерт направи скандални разкрития за цените на горивата.

Старшият икономист Георги Ангелов е категоричен, че отстъпката в размер на 25 стотинки за литър гориво отдавна се е обезсмислила.

Експерт със скандални разкрития за цените на горивата

Причината за това е, че поскъпването на бензина и дизела е с 30 стотинки, от момента, в който мярката бе обявено, което означава, че към днешна дата ефективността й е нулева.

Експертът е категоричен, че целта, която трябва да се следва е не само тази отстъпка, а като цяло намаление на цената на горивата. Според него тя трябва да бъде понижена до под 3 лева за литър.

Ангелов припомня, че все пак страната ни получи изключение от наложеното ембарго на руския петрол, а той в момента е много евтин и себестойността му е много под 3 лева. На практика това означава, че работата трябва да бъде насочена към намаляване на надценките.

Според него реалната цена на горивата към днешна дата е под 2.70 лева за литър.

Икономистът Ваня Григорова обаче припомни, че цената не се формира само от направените по добиването на ресурса разходи, а и от очакванията на търговците за бъдещи цени и доставки.

Налагането на санкции от страна на ЕС поражда у търговците несигурността дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Именно поради тази причина те увеличават цените изпреварващо. Така тя обясни и надценката.

Източник: blitz.bg