Все повече случаи на отказана отстъпка, вижте причините

Зачестяват случаите на отказ от компенсаторната отстъпка от 25 стотинки за литър/килограм гориво. Причината е повече от тривиална – начинът на написване на наредбата и тълкуването й от бензиностанциите.

Отстъпката за гориво от държавата – има ли дискриминация?

Проблем се получава при колите, които се водят с повишена проходимост и са заведени по регистрация като M1G. Буквата G показва, че автомобилът е със задвижване 4х4 без значение дали е седан, комби, хечбек или т.нар. джипове.

Същият казус се появи и в тълкуването на наредбата за мотоциклети и мотопеди – записано е, наредбата се прилага за двуколесни от категория L1, което е предпоставка за казуси с регистрираните в различни категории.

По наша информация голяма верига бензиностанции предоставя отстъпката без проблеми за МПС от категория M1G, а също така и може да се използва картата за отстъпка.

Регистрираните като фирмени коли – категория N1 не могат да се възползват, а също така и ще се пресече практиката да се взима фактура за гориво на личните коли, за да се използва за приспадане на данъци от фирмата.

Припомняме, че за възползване от отстъпката е необходимо да се представи малкият талон на колата, да се води на физическо лице, да е категория M1 и важи само за „обикновените“ горива, не се прилага за премиум вариантите.

Източник: Блиц