Еманюел Мкрон и бившата еврокомисарка Нели Крус са подпомагали гиганта за споделено пътуване

Британският „Гардиън” разкрива как гиганта Юбер се е ползвал с подкрепата на висши световни политици, които тайно са подпомагали компанията. От хилядите поверителни файлове се разбира колко далеч са стигали, за да не попаднат под ударите на закона.

Компанията се е ползвала с голяма закрила от Еманюел Макрон и нидерландската еврокомисарка Нели Крус, която  е отговаряла за телекомуникациите.

От документите става ясно още, че бившият шеф на Юбер е имал  специален инструмент, с който можел да попречи на полицията да има достъп до компютрите на компанията и така осуетявал внезапните полицейски проверки. Този инструмент бил използван в 7 европейски страни.

Изтеклите файлове са 124 хиляди, а 84 хиляди от тях обхващат 4-годишен период от 2013 насам

От Юбер заявяват, че към днешна дата „поведението им преди е съвсем различно и няма нищо с днешните им ценности”.

През 2014 г таксиметровите шофьори във Франция се вдигнаха на протест срещу компанията за споделено пътуване. По-това време Еманюел Макрон заема длъжността министър на икономиката и дал обещание на Трафис Каланик, шеф на Юбер да лобира законите да са в полза на фирмата.

А бившата еврокомисарка Крус водила преговори да я включат във фирмата още преди да й е свършил мандата. По правилата на европейския съюз комисарите разполагат с 18 месеца за размисъл, а Комисията трябва да одобри новите им работни места. Тогавашният шеф Жан-Клод Юнкер й отказва, но секретните документи показват, че Крус , макар и неофициално е лобирала за компанията .

Въпреки това тя отрича да е имала двойствена роля – официална и неофициална преди това.

Има твърдения още, че е правен опит да се ангажират още Джо Байдън, Джордж Озборн и Олаф Шолц.

Източник: bnr.bg