Към момента цената му на едро е 5.10 лв. за литър

Добрата новина е, че според прогнозата на специалистите, олиото ще започне да поевтинява.

Яни Янев от Асоциацията на производителите на олио обясни, че вносът от Украйна ще започне постепенно да сваля цената на олиото в Европа. Очакванията му са, че в скоро време това ще се усети по-осезателно и на територията на страната ни.

За никого не е тайна, че именно нападнатата от Русия, Украйна е най-големият износител в световен мащаб на сурово слънчогледово олио.

Олиото ще поевтинее. Ето откога!

Възстановените до известна степен доставки от там ще окажат влияние върху сегашната цена на олиото и тя постепенно ще започне да пада.

Цената на олиото у нас достигна най-високи нива у нас през месец март. Тогава се създаде паника по магазините. Към днешна дата се забелязва поевтиняване на олиото с около 20%.

Владимир Иванов, който е шеф на държавната борсова комисия споделя, че в момента цената на олиото на едро е 5.10 лв. за литър.

Разбира се този продукт може да бъде открит и на цена под 5 лева за литър, но той несъмнено е с по-ниско качество, категоричен е Иванов.

Колкото и невероятно да звучи за някои, а на други да не им се иска, поевтиняването на сурово олио на борсата в Ротердам започва да оказва влияние.

При все, че за момента прогнозите за България и за цяла Европа са много добри, добре би било да се изчака да се прибере новата реколта.

Източник: retro.bg