Близките на Георги не могат да скрият омерзението си от родната съдебна система

Вероятно си спомняте за убийството на 15-годишния ученик Георги Игнатов, извършено в Борисовата градина през лятото на 2015 г.

Подсъдимия за жестокото убийство Йоан Матев обаче избяга от правосъдието. Той далеч не е единственият, успял да се избави от магистратите.

Скандалните факти около бягството му видяха бял свят в сряда сутринта, когато Йоан Матев не се явил на първото заседание в Софийски апелативен съд.

Освен него, на делото не присъствали и двамата му адвокати, както и майка му Сребрина Гаждева. Припомняме, че маститата адвокатка Ина Лулчева също е сред защитниците на убиеца.

Убиецът Йоан Матев се измъкнал от правосъдието с подкупи

От Апелативния съд отбелязаха, че въпреки, че Йоан Матев е бил търсен на постоянния му адрес многократно от призовкарите, не е бил открит.

При все, че убиецът е обявен за общонационално издирване, мнозина се съмняват, че той изобщо ще бъде открит и доведен в съда под стража за следващото заседание по делото. То е насрочено за 14 юли.

Запознати твърдят, че Йоан Матев е напуснал пределите на страната с фалшиви документи за самоличност още през пролетта. Бягството му е било подпомогнато от баща му Ивелин, който е дългогодишен граничен полицай, както и отговорник на паспортния контрол в ГКПП „Калотина“.

На този етап все още не е ясно къде се укрива извършителят на убийството от Борисовата градина. Според предположенията обаче Матев е скрит или в Сърбия или в държава извън Евросъюза.

На пръв поглед бягството му изглежда нелогично, след като през миналата пролет той получи изненадваща оправдателна присъда от Софийски градски съд (СГС) за убийството на Георги. Решението бе подплатено от абсурдни мотиви.

Тогава двама от съдебните заседатели и младшия съдия в състава, обявиха касапина за невинен. Мнението им надделя над решението на председателя на съда Руси Алексиев, че Матев е извършител на жестокото убийство. Мотивите с които СГС го обяви за невинен бяха публикувани едва в края на януари тази година. На практика това са повече от осем месеца след произнасянето на присъдата.

Съдиите са категорични, че е доказано по безспорен начин, че Йоан е бил в района на убийството. Липсвали обаче доказателства кои хора за ползвали другите пътища за оттегляне от района на местопрестъплението в Борисовата градина. Поради тази причина преобладаваща част от съдебния състав приема, че на мястото може да е имало и друг човек, който да е извършил убийството на Георги Игнатов, а Йоан само да е станал свидетел на случващото се. Или пък да има друга връзка, но да не е нито извършител, нито пък помагач.

В старанието подсъдимият да бъде оневинен, тримата от съдебния състав стигат до открит цинизъм в съжденията си: Йоан Матев би могъл да бъде подведен под отговорност по частно наказателно дело, че не е помогнал на наръган с нож човек. Такова престъпление обаче би могло да бъде разследвано само в случай, че пострадалият подаде жалба до прокуратурата, а както се досещате това няма как да се случи.

Припомняме, че наръганият Георги Игнатов издъхва от кръвозагуба броени минути, след като понася няколко удара с нож в корема.

Именно тази оправдателна присъда на първа инстанция позволява на Матев да избяга лесно от страната.

Вместо да бъде въдворен под домашен арест, съдът тихомълком е разрешил на касапина от Борисовата градина да се придвижва свободно из страната.

На практика съдиите са игнорирали реалната опасност Матев да избяга и да се укрие от правосъдието, както направи и непосредствено след убийството на Георги.

За да бъде оправдан Йоан Матев на първа инстанция са платени пари. Същата корупционна схема трябвало да бъде задействана и на втора инстанция, но съдиите, определени чрез жребии да гледат процеса, не поддали на емисарите с подкупите.

Така убиецът бил спасен чрез бягство от страната.

Роднина на почерненото семейство е категоричен, че в този ред на мисли, би следвало съдиите, оправдали го на първа инстанция да понесат наказателна отговорност – най-малко да бъдат изхвърлени от съдебната система.

Деветокласникът Георги Игнатов издъхна на пейка в Борисовата градина, след като бе прободен неколкократно с нож в гърдите и корема. Това се случи навръх 2 юни 2015 г., броени минути преди да започнат да вият сирените в памет на Христо Ботев-

Момчето трябвало да се срещне в парка с приятелката си Лора и свои съученици.

Според предварителната им уговорка, те трябвало да се видят на пейките зад сектор В на националния стадион „Васил Левски“.

Докато чака пристигането на приятелите си, Георги се сблъсква с Йоан Матев, който му поискал пари.

Възникнала кратка разпра между двамата, при което Йоан извадил нож и му нанесъл няколко удара в областта на корема.

Няколко минути по-късно момчето издъхва в ръцете на приятелката си Лора Крашевска. Убиецът успява да избяга от местопрестъплението.

Бягството му е уловено от камерите за видеонаблюдение на бул. „Драган Цанков“. На записите се вижда как бяга окървавен няколко минути след убийството на Георги. При все, че от МВР разпространиха записите със самотния окървавен бегач още на следващия ден, Йоан е арестуван цели 605 дни след убийството. Той е задържан на 22 февруари 2017 г. Заедно с него е задържан и брат му Марсел. Именно той го издава по време на четиричасовата беседа с криминалния психолог Мария Раданова.

Пред нея той споделя, че в деня на убийството на Георги, двамата с брат му Йоан имали тренировка по тенис в Борисовата градина.

Той обаче заявил, че отива да се поразходи и не се появил на кортовете повече от час. Когато се върнал бил с други дрехи. В съблекалнята споделил пред брат си, че е извършил огромна глупост – намушкал е момче с ножа, след като поискал да му вземе парите. Твърдял, че всичко се случило инцидентно и за секунди.

Веднага след убийството на Георги, Йоан побягва по бул. „Драган Цанков“. Първата му задача е да се избави от ножа и го хвърля в шахта, намираща се до сградата на Българското национално радио. По щастливо за него стечение на обстоятелствата въпросната шахта попада в т. нар. „мъртва зона“ на охранителните камери.

След това Йоан се преоблича и хвърля дрехите и маратонките, с които е бил по време на убийството, в контейнер за боклук, близо до столичен търговски център.

Ножът бива открит от разследващите в посочената от Марсел шахта.

Въпреки, че поради липсата на годен материал върху острието не могла да бъде изготвена ДНК експертиза, тъй като престоял повече от две години в шахтата, съдебномедицинска експертиза установява, че точно той е оръжието на престъплението.

Така Матев бива уличен като извършител на убийството. Локацията на мобилния му телефон също сочи, че на 2 юни 2015 г. в 11.42 ч., той е бил до пейката в Борисовата градина, на която Георги е бил убит в същия този момент.

В опита си да прикрие следите си, Матев напуска частното училище „Езиков свят“, в което учи. След това сменя и прическата си и започва усърдни фитнес тренировки, съчетани с прием на анаболи. Дори сменя и града, тъй като е приет за студент в Благоевград.

Съдиите от СГС обаче тотално игнорирали опасността Йоан Матев да избяга и да се укрие между двете съдебни инстанции. Освен това не само го оправдават, а и го пускат да се разхожда свободно из страната.

Близките на убития Георги не могат да скрият омерзението си от родната съдебна система и питат: „Това ли е съдебната реформа в България?“.

Източник: Уикенд