Адвокатът на Глория Филипова е категорична, че прокуратурата също има вина

Националистът Боян Станков, по-известен като Боян Расате за пореден път триумфира като победител над правосъдието.

Той отново се измъкна без осъдителна присъда за въоръженото му нахлуване и последвалия погром в клуб ЛГБТ в центъра на столицата миналата есен.

Боян Расате отново триумфира като победител над съдебната система

Разпореждането на съдия Петър Славчев от СГС бе Боян Расате да бъде освободен от наказателна отговорност. Съдията е преценил, че 51-годишният политик не е действал с изключителна дързост при нахлуването му в джендър офиса. Липсват и доказателства, че е заплашил с нож и е ударил с юмрук организаторката на ЛГБТ мероприятието Глория Филипова.

Така за пореден път Боян Расате се размина с правосъдието. Той обаче ще трябва да плати глоба в размер на 3 000 лева. В мотивите за решението на съда е посочено, че той е съборил рафт в офика и не разял с нож гумите на тротинетка.

Гражданският иск срещу Боян Расате от битата Глория Филипова за 4 000 лева бе отхвърлен от съда.

Вероятно се досещате, че оправдателната присъда на Расате му дава шанс да продължи да пребивава в политическите среди.

Ако се беше сдобил с условна осъдителна присъда, щеше за отпадне като кандидат за президент, тъй като едно от задължителните условия е държавният глава да не е осъждан.

Истината е, че в досието си Боян Расате има не едно и две, а цели 17 наказателни производства и то само в рамките на последните години. Няколко от тях са за расизъм, има наказателно производство за нанасяне на средна телесна повреда, дело за грабеж и побой, както и куп арести за грубо нарушаване на обществения ред.

Въпреки множеството дела срещу него обаче, факт е, че той никога не е бил осъждан.

По време на сблъсъци, съпътстващи гей парада в столицата през 2007 г., Боян Расате бе закопчан с белезници. Това се случи пред очите на детето му в центъра на София. Малко по-късно обаче той бе освободен, а делото срещу него – прекратено.

При все, че записи го уличаваха, че е подстрекавал дори невръстния си син към хулигански прояви, социалните служби не предприеха каквито и да било действия срещу него.

Последната изцепка на националиста от миналата есен съвпада с разгара на кандидат президентската кампания. Поради тази причина мнозина имат съмнения, че Расате е подготвял старателно наказателната акция срещу хората с различна сексуална ориентация. По този начин чрез шумния скандал той успя да попадне в полезрението на медиите.

Тогава Расате обясни в съдебната зала, че е видял поканите за ЛГБТ събитието в социалната мрежа и пожелал да присъства на събитието. Организаторите обаче го посрещнали грубо и това провокирало неговата ответна реакция.

От офиса на ЛГБТ „Рейнбоу хъб“ обаче посочват, че Расате е планирал предварително нападението си.

Докато провеждали дискусия в офиса, младо момиче позвънило на вратата им, а 7-8 души от бандата на националиста се криели на стълбището. След отварянето на вратата те нахлули и започнал масов погром. Преобладаваща част от агресорите били въоръжени с шпрейове и ножове.

По време на триминутния погром, Расате съумял да удари шамар на Глория Филипова. Освен това размахал нож пред лицето й, а накрая нарязал и гумите на тротинетката й, която била паркирана на стълбището. След свършеното, Расате и бандата му избягани и не могли да бъдат заловени от органите на реда.

Посланиците на над 12 държави в България осъдиха остро въоръженото нападение и последвалия погром над ЛГБТ центъра. Действията им бяха осъдени и от редица партии и политически лица. Случката стана и причина за протест в защита на човешките права.

Няколко дни след наказателната акция на Расате, той бе арестуван за нападението пред сградата на БНТ. Там той трябваше да участва в предизборен диспут.

Прокуратурата свали имунитета му и му наложи гаранция в размер на 5 000 лева. Тя обаче също отпадна през миналата седмица, след постановената от съда оправдателна присъда.

Силвия Петкова, която е адвокат на Глория Филипова коментира, че прокуратурата също носи вина за оневиняването на Боян Расате, защото решението на съда е повлияно от непълна правна квалификация на обвинението.

Източник: Уикенд