Мярката беше въведена с цел подпомагане за справяне с инфлацията

Председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Иван Кашилски заяви, че малките бензиностанции нямат готовност да правят отстъпката от 25 ст. на литър за първите 50 литра в месеца.

Изненада! Не всички бензиностанции ще предоставят отстъпката от 25 стотинки на литър

Той обоснова това със забавянето от страна на НАП относно софтуера, който ще управлява процеса и указанията по него. Също така разработката и интеграцията му има вероятност да са недостъпни за по-малките търговци на горива.

Друг проблем, който изниква е как ще се изплащат сумите от отстъпката на бензиностанциите. Народното събрание реши това да става с приспадане на ДДС при подаване на месечните данъчни декларации, което означава, че отстъпката ще се дава от оборота, а после ще чакат възстановяване от държавната хазна.

Това заедно с инфлацията, проблемите с доставките и несигурността в региона ще създаде сериозни затруднения на малките търговци, той като мярката реално засяга и изисква да имат свободни пари. А имат ли?

От сектора с търговията на горива дори има мнения, че този вид на функциониране на подпомагането е с цел да се унищожи малкият бизнес и да се помогне на едрите играчи.

Мярката ще струва на бюджета 150 милиона лева плюс огромни суми за бензиностанциите за интегриране на софтуера, промяна в начина им на работа и затваряне на оборотни пари.

Остава въпросът дали медийният ефект няма да е по-голям, отколкото реалният такъв и какъв замисъл се крие зад обещанията.

Източник: trud.bg