Решението е продиктувано от външни сили

След разразилия се скандал не само в политическите среди, а и в обществото покрай изгонването на 70 руски дипломати, истината започна да излиза наяве.

Припомняме, че в сряда вечерта премиерът в оставка Кирил Петков бе принуден да се яви в парламента, заедно с шефа на ДАНС Пламен Тончев, за да обясни причините за отзоваването на руските посланици.

Извънредното заседание, което продължи до малките часове на нощта остана закрито заради секретната информация, с която разполагат службите за сигурност.

Изненада! Москва внедрила свои шпиони на изключително важно място в България. Ето къде!

Запознати твърдят, че Кирил Петков е бил помолен настойчиво за отзоваването на безпрецедентен брой руски дипломати от американския военен министър Лойд Остин още на 19 март, т.г.

Той бе на двудневно посещение в страната ни. През това време посети авиобаза „Безмер“ и полигона „Ново село“.

Тогава мнозина изразиха опасение, че посещението на Лойд Остин у нас е продиктувано от опитите на САЩ и НАТО да принудят страната ни да предостави официално оръжие на Украйна, вместо оръжейните доставки да бъдат извършвани чрез договори с полски и чешки контрагенти.

Първият намек за отзоваването на голям брой руски дипломати бе направен от Кирил Петков на 28 април в София, преди да замине за Украйна, където се срещна с Володимир Зеленски.

На перона на полската гара пък Петков обясни колко хубаво би било да изгоним руски дипломати, без да уточнява точния им брой.

Депутатът от редиците на ИТН Станислав Балабанов е категоричен, че Петков взима еднолични решения, с които е напът да вкара България във война с Русия.

Припомняме, че той също бе част от делегацията ни в Украйна, водена от Петков в края на април.

Отново според запознати, Петков е обещал на Зеленски да отзове цели 100 руски дипломати накуп.

След като се завърна от Киев премиерът действително се закани да редуцира сериозно състава на посолството на Русия у нас.

Тогава той сподели, че се чуди какво правят 114 руски дипломати в България, допълвайки, че смята за редно руската мисия в София да е колкото нашата в Москва – не повече от десетина души.

Мълвата носи, че оттогава премиерът е направил неколкократни опити за обявяване на 70-те руски дипломати за персона нон грата. Асен Василев е бил този, който го е възпирал с цел запазването на мира в управляващата четворна коалиция.

Депутат от ПП твърди, че изгонването на руските дипломати е било забавено във времето заради президента Румен Радев и Корнелия Нинова, която е щяла да изтегли министрите си от кабинета „Петков“.

След като обаче правителството така или иначе си отива заради Слави Трифонов, Петков е решил еднолично и спешно да придвижи процедурата по изгонването им.

Човек от ПП разкрива, че това решение е било пазено в строга тайна не само от Радев, а и от доскорошните коалиционни партньори на управляващата партия.

За предстоящата чистка били наясно единствено лидерите на ДБ – Христо Иванов и Атанас Атанасов.

От Мадрид, Румен Радев даде да се разбере, че не е бил наясно с изгонването на руските дипломати, а вицето Илияна Йотова потвърди думите му.

„Надявам се премиерът в оставка да осъзнава размерите и последствията от това свое решение“, обяви се в защита на Москва Румен Радев от Мадрид, където участва на среща на върха в НАТО.

Информация с гриф „строго секретно“ сочи, че част от нарочените за изгонване руски дипломати, са уличени от разследване на ДАНС като отговорни за провокацията срещу България на паметника Шипка навръх Националния ни празник 3 март.

Вероятно си спомняте, че тогава Петков бе освиркан и замерян със снежни топки. Една от тях дори уцели лицето му. След тази случка Петков поиска оставката на шефа на НСО ген. Емил Тонев.

Радев обаче отказа да го уволни и даже бе категоричен, че няма пробив в националната сигурност, а има такъв в здравия разум. Той бе категоричен, че НСО има охранителни функции и не е длъжна да рине снега изпод краката на премиера и неговите министри.

Разследването на ДАНС сочело, че част от предложените за отзоваване руски дипломати финансирали протестите пред паметника на Съветската армия. Освен това събирали и предавали на Москва чувствителни данни за силите на НАТО в страната ни.

Според някои твърдения руското посолство дори е съумяло да внедри свои шпиони на високи позиции дори в авиобаза Граф Игнатиево, където домуват изтребителите F-35, с които Нидерландия охранява небето ни и НАТО-вската граница.

Вероятно си спомняте, че преди около месец на изненадваща визита у нас бе председателят на най-висшия военен орган в НАТО – Роб Бауер, който се срещна с военния ни министър Драгомир Заков. Според мълвата той е бил у нас, за да предупреди властите за наличието на руска агентура в авиобазата в „Граф Игнатиево“.

Смята се, че тайните на НАТО са били предавани на Москва не само с посредничеството на руските дипломати, а и на български висши военни, които били част от близкия приятелски кръг на Румен Радев.

Отзоваването на 70-те руски дипломати от България, е най-голямото гонене на чужди дипломати в историята ни.

От началото на тази година като шпиони от страната ни са изгонени 13 служители на руското посолство.

През последните две години отново след обвинения в шпионаж бяха изхвърлени 22-ма дипломати – първи секретар, военен аташе и търговски представители.

Източник: Уикенд