Той дори прогнозира бавен спад на цените

Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал разкри в предаването "Денят започва" главната причина за драстичния скок в цените на стоки и услуги.

Той припомни, че преди поскъпването, цената на електричеството е била 245 лв. мгвт./ч. Именно двойно по-скъпото електричество е довело до скока на цените по магазините и 16%-ната инфлация в цените на дребно.

Васил Велев разкри главната причина за драстичното увеличение на стоките

Заради мрежовите такси и търговските надценки, днес цената на електричеството е 702 лв., без компенсациите. Велев посочи, че това поскъпване е седморно, ако се сравни с цените спрямо година назад.

Ако го нямаше решението за компенсаторните цени, едва ли изобщо бихте си представили за каква инфлация щеше да става дума към момента.

Велев обаче отчете като грешка, че се субсидира силно не само цената на хората, които нямат възможност да плащат, а и на заможните.

Според него правилният начин е енергийни помощи, които да са в помощ на хората в затруднение. В същото време хората със средни и високи доходи, би трябвало да плащат реалната цена, която е значително по-висока.

Той прогнозира, че цените на тока ще се запазят близки до сегашните. Не очаква, че занапред при вчерашното решение за цената на електроенергията ще генерира допълнителна инфлация. По-скоро Велев прогнозира, че цените ще започнат да се задържат и дори се очаква бавно да тръгнат надолу.

Източник: blitz.bg