Външно порязаха Кирил Петков: Не сме подписвали нотата за изгонване на 70 руски дипломати (Посланикът на Русия заплаши с прекратяване на отношенията)

Тeодора Гeнчовска окончателно поряза Кирил Петков за руските дипломати сн. bgonair
0

От Външно министерство отрекоха да са гонили руски дипломати

„Не съм подписвала никаква нота за изгонването на 70 руски дипломати. Търсете отговорност за този акт от Кирил Петков. В деловодството на министерството са депозирани две писма и това е всичко с което разполагаме“. С тези думи Теодора Генчовска окончателно срина Кирил Петков. Премиерът се опита да си измие ръцете с Външно, като заяви, че негов министър е пратил нотата, а не той еднолично. Теодора Генчовска обаче беше категорична, че това не е вярно, а нейната заместничка няма правото да подписва от нейно име нота за изгонване на руските дипломати.

Тeодора Гeнчовска окончателно поряза Кирил Петков за руските дипломати сн. bgonair
Тeодора Гeнчовска окончателно поряза Кирил Петков за руските дипломати сн. bgonair

И докато премиерът в оставка почти е на път да обяви война на Русия, от Москва дават сигнали, че актът не остава без внимание. „Рискувате да скъсате всички дипломатически отношения между нашите две страни“, заяви посланик Митрофанова. И колкото и да е спорна фигурата на руската посланичка, както и нейното поведение спрямо българското правителство, предупреждението е ясно. А предвид факта, че дори една могъща сила като САЩ не желае война с Русия и търси заобиколни пътища, за да отслаби правителството и да смени режима в Москва, жертвайки цяла държава, отчаяните и дори самоубийствени опити на Кирил Петков да въвлече собствената си страна в почти военен конфликт със световна военна и ядрена сила, изглеждат все по-плашещи и лишени от рационалност.

Едва ли е изненадващо, че дори БСП, които подкрепяха Петков до последно, сега начертаха червени линии и поискаха друг премиер. А „Да, България“ дори и да крепят Петков, все повече се опитват да се дистанцират от опасните му политически ходове, тъй като ясно си дават сметка, че светът и без това е на ръба на нов световен конфликт. И няма нужда България да бъде втората пожертвана, за да се запали огънят на войната. Украйна е достатъчно болезнен пример…

Източник: Нова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.