Кирил Петков отказал срещата с Радев заради воаяж до Анкара?

Кой и за какви цели използва правителственият самолет? Този въпрос си задават мнозина, след като само преди часове стана ясно, че Кирил Петков и Асен Василев са отказали да отидат на официалните консултации с президента, под предлог, че има извънредно заседание на комисията по бюджета и не им е удобно да посетят президента. И искат пренасрочване на срещата в удобно за тях време, след гласуването на бюджета. И докато Асен Василев имаше удобно извинение, големият въпрос беше - къде е Кирил Петков?

В социалните мрежи пък се завъртя любопитен кадър на правителственият самолет, който излетя към Анкара. Веднага започнаха спекулации, че може премиерът да е завел неофициалната си приятелка Лена Бориславова на воаяж до Турция. Полетът не е бил обявен официално в графика на Министерски съвет, а което е по-необичайно - само час след като каца в Анкара, самолетът излита обратно. Кой е на борда и защо е летял, така и не става ясно.

Официално правителственият самолет има право да бъде ползван от премиера, президента, председателя на Народното събрание, както и от външния министър, при официални посещения. В крайни случаи за превозване на наши сънародници при бедствия в чужди страни. Неофициално обаче, през годините е бил ползван и доста често за лични цели. Така например, преди доста години един от покойните вече председатели на Народното събрание заведе жена си в Париж с държавния самолет за опера и изложба. През 2012-а година пък "Бистришките тигри" - тимът на експремиера Бойко Борисов също ползва самолета, за да пътуват за мач. Тогава обяснението беше, че пилотът трябвало да натрупа летателни часове и затова използвали полета. След възмутените реакции на обществото, Борисов се извини и повече подобни скандали не бяха допускани. А самолетът бе използван за превоз в различни аварийни ситуации на сънародниците ни от други страни.

[caption id="attachment_701376" align="aligncenter" width="692"]Кирил Петков отказал срещата с Радев заради воаяж до Анкара? (Кой използва правителствения самолет?) Кирил Петков тайно лети до Анкара? сн. Фейсбук[/caption]

Само преди седмици Кирил Петков и Лена Бориславова също бяха хванати в издънка, след като ги снимаха да летят с него до Гърция. Уж за работна среща, а снимките им показаха доста романтичен воаяж. Сега отново се наблюдава странно движение на самолета, без да е обявено официално посещение на държавни лица до Анкара. Явно и на новите "продължители на промяната" човешките слабости не са чужди..

Кирил Петков отказал срещата с Радев заради воаяж до Анкара? (Кой използва правителствения самолет?) - Снимка 2