Кабинетът "Петков" падна, премиерът хвърля народа в гражданска война

Глас народен, глас божи, но гласът на премиера води към гражданска война! Бившият премиер / вече/ Кирил Петков, се кани да хвърли народа в гражданска война и да изцапа с кръв жълтите павета. Нещо, което нито Сергей Станишев, нито Пламен Орешарски рискуваха да направят. Наред с това, че загуби доверието на народните представители, Петков допусна пет ключови грешки, които му костваха правителството, държавата и доверието на народа.

1. Манипулиране на масите

Вече повече от седмица се вижда как Кирил Петков прави опити да настрои населението и да увлече масите след себе си. С емоционалните призиви "мафията вън" и "да прекратим задкулисието", премиерът в оставка доста ловко внушаваше на народа, че се води война със задкулисието, което се опитва да свали правителството му. В действителност обаче масите бяха ловко използвани, за да се отправят определени послания спрямо определени депутати, за да подкрепят кабинета му. Така или иначе вотът на недоверие мина със 124 гласа "За" /123 и един, за който бе дадено допълнително пояснение, че е в подкрепа на вота срещу правителството/ и Кирил Петков бе принуден да подаде оставка.

2. Политическите "плашила"

До последния момент Кирил Петков не спря да използва Слави Трифонов, Делян Пеевски, Костадин Костадинов и Бойко Борисов като "политически плашила". Дори и след края на изборите той продължи да използва и обижда всички избиратели на опозиционните партии, демонстрирайки колко слабо познава българската общественост. А платените протестни маси едва ли ще му засвидетелстват подкрепа след като финансирането им спре.

3. Гори мостове, вместо да гради пътища

Кирил Петков се държи като Доналд Тръмп. И няма нищо против да предизвика втора битка пред Капитолия, за да задържи властта. Досущ като бившият вече американски президент, той рискува да хвърли народа в междуособици, за да задържи илюзията за власт. Още след вота стана ясно, че Петков е загубил подкрепата и на останалите двама партньори, които отчаяно се бореха да задържат кабинета му. БСП не застанаха до него пред парламента, за да го подкрепят, а "Да, България", които до момента тихо подкрепяха Петков, сега заговориха за компромиси и търсене на решение, което да няма връзка с "мафията в България". Вечната "ламя" ДПС изненадващо обявиха, че подкрепят френското предложение за Северна Македония с корекции, ГЕРБ - СДС също изразиха подкрепа за тази декларация, а нищо чудно и другите политически партии да потърсят път, за да спасят този парламент.

4. Разпадането на моралния образ

Българинът може и да е станал модерен европеец, но е твърде далеч от разбирането за "модерното семейство". И моралният облик на премиера беше едно от нещата, които започнаха да влияят на авторитета му. Съпруг, който предава семейството си, държавник, който предава страната си, човек, който предава себе си, за да задържи властта на всяка цена - Кирил Петков допусна твърде много грешки в личен план. Премиерът нито веднъж не даде знак за разкаяние или съжаление заради простъпките си в личен план. А това обществото не прощава.

5. Не се вслушваше в партньорите си

Компромисът беше ключът към успеха на това правителство. Въвеждането на двойни стандарти за които свидетелстваха не само от "Има такъв народ", определено се отразяваха зле на коалицията. И докато Корнелия Нинова като лидер на БСП успяваше да се наложи и да прокара социалните политики в подкрепа на най-бедните, защитавайки своите избиратели, далеч не такъв късмет имаха от "Да, България" и "Има такъв народ". Предвид всичко това, едва ли е изненадващо, че кабинетът "Петков" падна. Всъщност, опозиционерите просто спестиха агонията на управляващите и им дадоха шанс достойно да излязат от властта. Въпреки техните опити да им отвърнат с гражданска война и междуособици.