„Да България“ на кръстопът за вота: Крепим правителството, защото иначе пропадаме! (Задава ли се ново разделение?)

Христо Иванов раздвоен сн. Фейсбук
0

„Да България“ на кръстопът, задава ли се второ разделение във властта?

Изявата на Христо Иванов от парламентарната трибуна разкри нови пукнатини в подкрепата за правителството. „Да България“, които до този момент мълчаливо засвидетелстваха подкрепа за кабинета „Петков“ започват все по-открито да се колебаят. Докато обясняваше политическите си мотиви, да осигури партийна подкрепа за премиера, Христо Иванов не успя да намери и един аргумент, с който да мотивира оставането на управляващите фигури в Министерски съвет. Вместо това даде да се разбере, че собствената му партийна организация би изпаднала в политически колапс и няма да имат място във властта, ако откажат политическа подкрепа на Петков.

В действителност едно обединение на десните партии с крайно националната „Възраждане“, изглежда все по-реалистично. И част от идеите на „Да България“ биха намерили приложение, ако депутатите седнат заедно и обсъдят общите си гледни точки, а не различията си.

И въпреки че в момента Христо Иванов декларира политическа подкрепа за кабинета „Петков“, то мнозина вярват, че е все по-вероятно това да не се случи. Самият той призна, че това е трудна коалиция, която непрекъснато се „чупи“ заради различията между всички страни. И нов служебен кабинет за него не е решение.

Христо Иванов раздвоен сн. Фейсбук
Христо Иванов раздвоен сн. Фейсбук

В същото време в рамките на това народно събрание има възможност за още три правителства. И има реална възможност да се случи немислимото и да има работещ кабинет, ако народните представители се обединят около идеята, че не искат разрушителната политика на „Продължаваме промяната“ да продължи, а не непрекъснато да спорят заради различията си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.