Двете дами допуснали поредица от гафове

Смяната на американския посланик в страната ни Херо Мустафа и на постоянния юридически съветник в посолството на САЩ – Джесика Ким, не е случайно.

То е в резултат на редица допуснати гафове на нежния тандем у нас. Всички те са се случили през последната година и половина. Това става ясно от разкритията на няколко независими източника от дипломатическия корпус.

Припомняме, че преди седмица президентът на Щатите Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик в страната ни. Очаква се пристигането му в София да се случи до броени дни, след което Сенатът ще потвърди номинацията му.

Изненада! Херо Мустафа отзована заради…

В американското посолство в България вече действа нов представител на американския министър на правосъдието – Питър Халпърн. Той зае мястото на Джесика Ким.

Ролята на американския юридически съветник в страната ни е да събира данни за корупция срещу високопоставени родни магистрати, бизнесмени и не на последно място – политици.

Едновременното отзоваване на Херо Мустафа и Джесика Ким,  са ясен знак, че Държавният департамент на Щатите не е доволен от дипломатите си.

Това, което отличава смяната на Херо Мустафа е фактът, че дори не й е била предоставена възможност да изкара мандата си докрай. Припомняме, че той изтича през ноември, което означава, че са й оставали едва няколко месеца.

Дипломати коментират, че все, че назначаването й бе от администрацията на Доналд Тръмп, рядко срещана практика е американски посланик да бъде сменен, преди да изтече мандата му.

Мнозина са на мнение, че рокадата в американското посолство у нас е продиктувана от серия грешни преценки на двете дами.

Една от грешките им е, че не са се противопоставили на ареста на експремиера Бойко Борисов. Припомняме, че той бе закопчан на 17 март в дома му в Банкя. По-късно съдът постанови, че задържането му е незаконно.

Според упоритата мълва, която се носи, арестът на Бойко Борисов е бил по лично усмотрение на Кирил Петков и Асен Василев. Те са целели да саботират опита на американското посолство в България да договори коалиция между ПП и ГЕРБ с цел ветото над Северна Македония за членството й в Европейския да падне.

Сред останалите гафове на двете дами, които никак не са за подценяване, са грешните им преценки за случилото се между държавния глава Румен Радев и бившия служебен премиер и военен министър – Стефан Янев.

В докладите си до Държавния департамент и Мустафа, и Ким твърдели, че Радев и Янев не са зависими от Русия и са лоялни към НАТО. Според мълвата именно двете дами осигурили подкрепата на Радев от САЩ за втория му президентски мандат, вместо да заложат на Атанас Герджиков.

Поредният им провал е свързан с това, че не са попречили на назначението на Стефан Янев за министър на отбраната. Дори напротив – те лобирали за избора му при съставянето на кабинета на Кирил Петков.

Припомняме, че Янев бе уволнен от поста военен министър в края на месец февруари, след като упорито отказваше да осъди войната на Русия в Украйна и я определяше като „военна операция“.

Източник: Уикенд