Отваряйте си очите на четири когато пазарувате

Предвид случващото се в последно време не ни остава нищо друго, освен да се „поздравим“ шринкфлацията.

Ако смятате, че има грешка и думата не е изписана правилно – да, има, но грешката е ваша. Думата е изписана абсолютно правилно и има своето значение.

Всички ние сме потърпевши от тежките удари по портфейлите ни заради високата инфлация. И точно тук идва този странен на пръв поглед термин „шринкфлация“.

Честита ни шринкфлация! (Ето какво означава това)

Заради високата инфлация, производителите са започнали да намаляват грамажа на опаковките. Поради тази причина експертите съветват да не пазарувате по навик, а да хвърляте по едно око и на грамажа, отбелязан на опаковките. Ако не правите това, може да се окаже, че сте си купили дадена стока за същите пари, но грамажът й е значително намален.

Американски учени от години наблюдават този феномен сред най-популярните производители на хранителни продукти в световен мащаб.

Те предупредиха за шринкфлацията още преди няколко месеца, когато започна намаляването на грамажите на най-употребяваните хранителни стоки.

При все, че към момента това явление не е масово, а по-скоро може да се причисли към графата „изолирани случаи“, все пак е добре да си отваряте очите на четири, когато пазарувате. Това съветва председателят на Асоциацията на активните потребители Богомил Николов от ефира на Би Ти Ви.

Той посочва, че търговците се изкушават да прилагат този метод точно поради факта, че потребителите гледат основно цената, но не обръщат внимание на грамажа. Така те се заблуждават, че си купуват стоката на същата цена, но реално стойността й е променена.

Източник: standartnews.com