За отстраняването на този проблем са нужни месеци и то при добро стечение на обстоятелствата

Оказва се, че гладът чука все по-осезаемо на вратата ни.

Стотиците мини, с които е осеяно Черноморието е сериозна пречка за транспорта на стоки в региона.

Именно Черно море играе решаваща роля за транспорта на петрол, зърно и нефтопродукти.

Гладът чука все по-осезаемо на вратата ни

Правителствените служби в Украйна алармираха, че 20 милиона тона зърно не могат да бъдат изнесени от страната. За никого не е тайна, че преди руската инвазия те заемаха четвърто място по износ на зърно в световен мащаб.

Турски медии отбелязват, че Киев хвърля обвинения върху Москва за блокираните украински пристанища. В същото време пък Русия прави опити да извлече полза от това и са категорични, че позволят износа само ако санкциите срещу тях бъдат премахнати.

Дори и двете държави да успеят все пак да се споразумеят и пристанищата в Украйна бъдат отново отворени, се явява нов проблем – множеството мини, плуващи свободно из водите на Черно море. Този проблем би забавил доставките на зърно за месеци напред.

Прави впечатление, че морските мини са разположени близо до пристанищата и някои от изходите им са блокирани от потънали кранове или шлепове. За пълното им премахване от районите на пристанищата ще са необходими поне няколко месеца.

Освен всичко друго липсата на доставки от Украйна ще вдигне допълнително цените на основни хранителни продукти като хляб, макаронени изделия и др. Това пък на свой ред както сами се досещате, ще увеличи инфлацията.

Източник: blitz.bg