Категоричен е, че не може да се хвърлят измислени обвинения върху хора, които си вършат работата

Военният министър Драгомир Заков заяви, че тепърва ще бъде установено дали самолетът-фантом е шпионски или не.

Той обаче не скри възмущението си от всевъзможните твърдение по темата с въпросния самолет.

Министър Заков разкри защо самолетът-фантом не е бил свален

Категоричен е, че не може с лъжи и неверни твърдения да се обяснява, че е срам за родните ВВС, че не са го проследили и допълва, че нещата далеч не стоят по този начин.

От думите на Заков стана ясно, че самолетът е бил следен от център в НАТО.

Още преди да влезе в страната ни, българските ВВС са били наясно къде се намира въпросният самолет. Бил е следен през цялото време и когато е влязъл на наша територия. Летателният апарат не е представлявал заплаха, а имайки предвид размерите му, не може да причини щета на инфраструктурата ни, категоричен е той.

Заков уточни, че самолетът-фантом е бил обявен за потенциален ренегат. В такива случаи не се въздейства по какъвто и да било начин върху него, а просто се следи изкъсо. Може да бъде предприета процедура по въздействие върху него в случай, че заплашва конкретна инфраструктура.

Самолетът-фантом е преминал през останалите държави в светлата част на денонощието, а навлизайки в територията ни е бил съпътстван от буря. Освен това е влязъл в България в тъмната част на денонощието.

В заключение Заков категорично се противопостави на това разни „самозвани“ експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата. Министърът нарече това „пълно безобразие“.

Източник: blitz.bg