Машината се охранява

Все по-заплетен става случаят със самолета-фантом, който навлезе във въздушното пространство на седем страни, сред които и България.

При все, че според първоначалната информация самолетът-фантом е излетял от Литва, по-късно стана ясно, че всъщност е излетял от руска територия и е с много подробен маршрут. След това той е минал през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия и накрая се е приземил в България.

Авиоексперт разкри скандална истина за самолета-фантом

Властите вече са локализирали летателния апарат. МВР разкрива, че според информацията, с която разполага, самолетът-фантом е заредил във Видин, след което се е приземил на частно летище, намиращо се между Шумен и Търговище.

Летателната машина е намерена от патрулен екип по време на обхода им край село Буховци. Това се е случило, след като е бил подаден сигнал от Министерството на отбраната, че въздушното ни пространство е нарушено. От там са разкрили и евентуалните места, на които имало вероятност да се е приземил.

Летището, на което е кацнал самолетът-фантом не функционира вече повече от три десетилетия. От МВР са охранявали летателния апарат през изминалата нощ. bTV отбелязва, че продължава разследването на това каква е била целта на полета и кой е летял с него.

Междувременно авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов е категоричен, че в случая далеч не става дума за случаен полет. Факт е, че самолетът е прелетял източния фланг на НАТО, тествайки абсолютно всички страни.

В целия този случай най-срамното за страната ни е, че военновъздушните ни сили изобщо не са реагирали.

Трябвало е да се задействат още преди да навлезе на р. Дунав от Сърбия, предвид факта, че е прелетял над атомната ни централа. Фактът, че изобщо не охраняваме централата си може да разпали дори международен скандал, посочва Борисов.

Източник: blitz.bg