Ще плащат по-висока цена

Още от началото на месец юли пушачите ще бъдат посечени с нова секира.

От публикуваните текстове по така актуалната напоследък тема с актуализацията на бюджета става ясно, че от 1 юли ще бъдат повишени цените на тютюневите изделия. Причината за това е, че акцизът, който ще се плаща за тях ще е по-висок.

И ако вече сте се зарадвали, че увеличението ще е само при класическите цигари и виждате решение в електронните такива, не бързайте да се радвате, тъй като и тук ви очаква неприятна изненада.

Нова секира очаква пушачите от следващия месец

От 1 юли въвеждат акциз и върху никотиновите течности. На практика това иде да рече, че повишението ще е не само при класическите цигари, а и при нагреваемите, които в последно време придобиха сериозна популярност у нас.

При тях акцизът ще скочи с 12 лева – от 233 на 245 лева за килограм. Казано с други думи поскъпването при тях ще е с около стотинка за всеки грам, при това без в тази цена да е включено ДДС-то.

Що се отнася до класическите цигари – при тях акцизът поскъпва с 10 лева – от 177 на 188 лева. Неофициални сметки на експерти сочат, че това може да доведе до повишение в рамките на 0.20-0.25 лв. за кутия.

Тук е мястото да отбележим, че спрямо заложения график за поскъпването на акциза на никотиновите течности до юли 2025 година, той ще стане 0.21 лв. за милилитър.

Според мълвата, която се носи в обществото драстичният скок в цената на цигарите ще запълни дупката, която зейна заради нулевата ДДС ставка на хляба.

Източник: lupa.bg