Как ли ще бъдат компенсирани българите

Темата за украинските бежанци разпали лют скандал в Народното събрание.

След като украинските бежанци вече бяха настанени в държавните почивни бази, от червените редици запитаха какво ще направи страната за почивката на българските граждани.

Народният представител Борислав Гуцанов посочи, че служителите чакат с нетърпение своята почивка. Покрай стеклите се обстоятелства обаче ще стане така, че те и семействата им няма да има къде да отдъхнат.

Украинските бежанци разпалиха лют скандал в Народното събрание

Поради тази причина от червените редици поискаха да бъде актуализиран бюджета и да се отпуснат средства за родните работници, тъй като по всяка вероятност почивката им ще бъде възпрепятствана.

Финансовият министър Асен Василев обаче бързо излезе сух от водата, прехвърляйки отговорността към ръководствата на почивните бази.

Той предложи на станциите да бъдат платени 15 лева за бежанец, за да ги поемат. Според него по този начин станциите дори ще реализират приход. От там нататък всеки ръководител на даденото ведомство, чиято станция е заета, може да реши по какъв начин да компенсира своите служители.

От ГЕРБ пък попитаха управляващите колко пари е похарчила държавата към днешна дата покрай бежанската криза. Освен това се интересуват дали всички пари са от държавния бюджет.

Асен Василев отговори, че за първия месец парите са от държавния бюджет, за месец април е бил приет Национален фонд в размер на 56 милиона лева. Очакванията са сумата и за май да е около този размер.

Източник: blitz.bg