От днес в кината тръгва филмът „Блаженият“.

Той е продукция на Инкомс Проджект, БНТ и Доли Медия Студио, с подкрепата на ИА „НФЦ” и е по действителен случай от 1939 г., когато  бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди отсяда в гр. Лом.

Игралният филм „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов тръгва по кината в цялата страна от 3 юни (петък). Лентата е екранизация на повестта на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец“ и е по действителен случай, когато през 1939 г. в България, в хотел „Солун“ в гр. Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди. Емил Андреев, който е и съсценарист на филма споделя, че Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското ѝ име е Пръвка, а тя днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

„Блаженият“ с Лорина Камбурова в кината от днес

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история, а режисьорът го определя като „психологическа любовна драма“. „Блаженният“ e иcтopия за 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето - първата му голяма любов, интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди и революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест – туберкулозата.

Снимките на продукцията стартират през есента на 2019 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът ни пренася в няколко епохи. Филмът е дело на Инкомс проджект – Пламен Йорданов, а Българската национална телевизия е копродуцент. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова, оператор е Кирил Проданов, а музиката е на Георги Стрезов. Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. В ролите зрителите ще видят още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Михаил Петров, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов.

Разпространител на филма „Блаженият“: А Плюс Филмс