Неподозирани факти от живота му

Актьорът Рей Лиота бе едно от силните и лоши момчета на Холивуд.

Неговите превъплъщения оставиха силна и трайна след в историята на киното и му осигуриха място във вечността.

Каталогът му от образи е изключително богат, а всички те са майсторски изиграни на големия екран. Почитателите му знаят, че преобладаващи са тези на корумпирани ченгета, хладнокръвни убийци, изпечени мошеници и коравосърдечни затворници. Душата и сърцето му обаче можеха да бъдат усетени във всеки един от тях. Причината за това е, че той влагаше живот чрез любовта си към киното във всеки един свой персонаж, без значение колко безмилостен трябваше да изглежда.

В памет на Рей Лиота – силното и лошо момче на Холивуд

Талантът на Рей Лиота надхвърляше многократно тясното поле за изява, което му бе предоставено чрез образите на злодеите. Въпреки това той непоколебимо влизаше в техните обувки пред камерата.

Дори критиците са на мнение, че едва ли друг би успял да пресъздаде толкова добре призрака на легендарния бейзболист Джо Джаксън или пък емблематични Франк Синатра. След тях той се въплъти и в един от Мъпетите.

Рей Лиота не показа страх пред камерите нито веднъж при все, че бе изправен пред различни предизвикателства, които подлагаха възможностите му на сериозни изпитания.

През над 40-годишната си кариера влезе в образа на много герои.

Хенри Хил в епичния криминален филм от 1990 г. на Мартин Скорсезе "Добри момчета" обаче несъмнено се превърна в негова емблема и бе номиниран за общо шест награди „Оскар“.

Дори и към днешна дата лентата продължава да е сред най-добрите филмови заглавия за всички времена.

Несъмнено превъзходното представяне на Лиота във филма е спомогнало за изглаждането на репутацията му на един от най-стабилните и неподражаеми актьори, които кино индустрията е виждала някога.

За съжаление обаче не само киноиндустрията, а и светът бяха лишени от таланта му. Той издъхна внезапно в съня си на 67-годишна възраст.

Смъртта го застигна в Доминиканската република, където бе за снимките на най-новата му лента "Опасни води".

Неслучайно Рей Лиота бе определян като една от най-ярките кинозвезди. За съжаление той се присъедини към звездите на небето.

Мнозина обаче предпочетоха вместо да тъжат за загубата му, да му отдадат заслужена почит като си спомнят за него с благодарност и възхищение.

Цялото му име е Реймънд. Той се появява на бял свят на 18 декември 1954 г. и бива изоставен в сиропиталище. Съдбата обаче му се усмихва и на едва шест месеца, той бива осиновен от Алфред Лиота – второ поколение италиански емигрант, и неговата съпруга Мери Милър, в чиито вени тече шотландска кръв.

Актьорът разказваше, че сред първите му спомени от времето, когато бил на 3 години е това как помага на родителите му да изберат момиченце, което също да осиновят.

Така той се сдобива със сестра, която се казва Линда.

Преди 16 години Рей разкри, че е издирил биологичната си майка чрез услугите на частен детектив.

Споделя, че отначало не разбирал как е възможно родител да изостави детето си.

„Бях изпълнен с енергията на човек, който е изигран. И когато най-сетне срещнах родната си майка, когато бях преминал 40 години, вече не бях сърдит. Това е друго пътешествие", сподели Лиота преди време пред списание "People".

Актьорско майсторство завършва в университета в Маями. По време на следването си участва в мюзикълите "Cabaret", "Dames at Sea", "Oklahoma" и "Sound of Music".

Издържа се като работи в гробище.

По време на гостуването му в Шоуто на Бони Хънт през 2010 г., актьорът сподели какво е да се трудиш на подобно място.

"Имах редица задачи... Например, косих тревата, а освен това помагах в организацията на погребенията – редях столове, маси и т.н.", споделя Рей.

След като се дипломира с бакалавърска степен по Изящни изкуства през 1978 г., решава да се премести в Ню Йорк, където се хваща на работа като барман, докато издирва агент, който да го представлява. Не след дълго усилията му се възнаграждават и той се озовава на снимачната площадка на сапунената опера "Another World", в която изпълнява ролята на Джоуи Перини.

След три години в този образ, той преценява, че е настъпил моментът за промяна. Поради тази причина напуска сериала по собствено желание и се отправя към Лос Анджелис в търсене на нови възможности за по-големи изяви.

Ходът му се оказва печеливш и не след дълго прави пробива си на големия екран с "The Lonely Lady".

Следва участието му в "Something Wild", за което получава номинация за "Златен глобус" в категория "Най-добра поддържаща мъжка роля". В продукцията попада обаче не по случайност, тъй като Мелани Грифит говори лично с режисьора, молейки го да му даде шанс да участва.

Рей се запознава с нея по време на курсове по актьорско майсторство, които посещава през първите месеци в Града на ангелите, целейки да се усъвършенства. Именно там двамата се срещат за първи път и когато тя е избрана за филма, по съвет на родителите си, той я пита дали може да му помогне, осигурявайки му някаква роля в него. Последвалата номинация за престижната статуетка му отваря вратите към други два ключови ангажимента в неговата филмография - "Поле на мечтите" и "Добри момчета", които го превръщат в истинска знаменитост.

Любопитен факт е, че по време на снимките на второто от споменатите заглавия, познатият със своята практичност режисьор Мартин Скорсезе не му позволява да си връзва вратовръзката сам. Причината за това е, че той е обсебен от детайлите и не иска нито един от тях да изглежда дори малко по-различно в сцените.

"Всеки ден Мартин лично ми връзваше вратовръзката, защото имаше определен начин, по който искаше това да стане", казва Лиота пред списание "GQ" през 2010 г.

"Всяка подробност, без значение колко незначителна бе тя, трябваше да мине през одобрението му, дори да ставаше въпрос за най-обикновен пръстен", допълва асистент-режисьорът Дебора Лупард.

"Ако някой актьор трябва да носи пари в джоба си, Скорсезе вадеше банкноти от своя и му го даваше, защото държеше всичко да е изпипано".

Мнозина от почитателите на лентата обаче не подозират какво се крие зад блестящото изпълнение на Рей в нея, а именно болката от смъртта на майка му, заредила играта му с опустошителни емоции. Той влага цялата си мъка и разочарование в своя образ, подсилвайки преминаващите през него чувства по сценарий.

"Майка ми умря по средата на снимките, точно когато трябваше да заснемем как налагам човек на улицата с дръжката на пистолета си. Спомням си, че в този момент тя бе всичко, за което мислех. Тогава излях пред обектива всичко, което изпитвах... Бях гневен и това си личи", разказва той през 2019 г. за "Little White Lies".

Освен това, подготвяйки се за поверения му персонаж, Лиота решава да обядва с истински мафиот, за да разбере от първа ръка какво му е нужно, за да се превърне в такъв за филма. Срещата им завършва с изненадващата кражба на парите му.

"Исках да платя за яденето, понеже той ми сподели редица полезни неща, но установих, че портфейла ми го няма. По-късно го намерих захвърлен на улицата... Естествено, съдържанието му липсваше", обяснява пред Джими Кимъл през 2015 г.

Въпреки прекрасно свършената работа в "Добри момчета", Рей и Мартин никога повече не си сътрудничат – нещо, което никой не може да обясни, дори и самият артист.

"Разстроен съм, че това така и не се случи отново, а имах желание. Предполагам, че просто не бях неговият човек", казва той за "Business Insider", допълвайки, че се чувства като изгнаник в очите на режисьора.

Малко хора знаят, че в края на 80-те Рей е отказва предложенията на "Warner Bros." за три роли в първата продукция за Батман, включително и тази на Черния рицар. В онзи период той все още прохожда в шоубизнес средите, но компанията е твърдо убедена, че съвсем скоро той ще властва над тях. Ето защо студиото му предлага да изиграе Брус Уейн, но той не се съгласява. Продуцентите обаче не се предават и се опитват да го привлекат в проекта си като Жокера или Харви Дент – Двуликия, но отново удрят на камък, убеждавайки се, че щом веднъж каже нещо, няма сила на този свят, която да промени решението му.

Като всеки друг човек обаче, той също е склонен на компромиси, стига да му предложат прилична сума за тях. Синеокият мъж не се притеснява да признае, че е през 1995 г. се е съгласил да се снима в "Операция Дъмбо дроп", в който застава рамо до рамо с Дани Глоувър, заради договорения хонорар.

По думите му историята била толкова ужасна, че се налагало всички участници в нея се мотивират за игра, гледайки често снимки на онова, което са искали да си купят със средствата по договора си, след като приключат работата по проекта на "Disney". Кадрите носили в джоба си през цялото време, като онова, което показвал неговият, било къща в Лос Анджелис.

"Мотивът на целия екип бяха парите", казва той.

Актьорът не крие, че подхожда отговорно към работата си и очаква професионално отношение от всички, замесени в нея. Дори не се свени да каже, че се превръща в истински гадняр, чиято ярост взема поема контрола над него, ако случайно усети, че с някого не се движат в една посока.

"Още от първия ден мога да кажа кой от екипа няма място там, изтъквайки го пред всички. Виждате ли, за мен няма нищо по-лошо от това да работя с някой, който не знае какво прави. Тогава ставам наистина ужасен.

Източник: dir.bg