Близките плащали за кремация, изродът закопавал мъртвите в гнусни дерета извън гробищния парк.

Столичната полиция нищи мерзка гавра с трупове в Банкя, телата на стотици покойници били захвърляни като кучета в нелегални ями близо до сметището, въпреки че роднините им плащали за кремация и полагане на праха в специално създадени за целта урни на територията на гробищния парк. Според наши източници от
СРП/СДВР, където са постъпили множество заявителски материали за измама, схемата е дело на т.нар. гробищна мафия, известна с безскруполните си действия.

Според разследващите гробар е взимал пари на ръка за кремация, но е заравял труповете извън стопанисваното от СО гробище на Банкя. По негови самопризнания, труповете са над 50, макар разследващите да допускат, че подобни зловещи случаи са стотици. Предстоят разпити на роднините на едно от починалите лица, което е било заровено в потайна яма около месец януари т.г., и върху трупа имало с бележка с името му. Запознати със случая потвърждават, че едва ли този гробар е действал сам, т.к богопротивните престъпления са се извършвали в продължение на години назад.

Макар по темата да не се говори много, чудовищната гробищна мафия е много по-влиятелна дори от наркодилърите и сводниците, взети заедно. Първоначално тартори са били известни цигански фамилии, които са на входа и на изхода на гробищните паркове и на практика държат всичко - от извозването на покойниците, през ковчезите, паметните плочи, гробните места, крематориумите и заупокойните ритуали. Публична тайна е, че те са в комбина със санитари, медицински сестри, патолози и дори лекари, плащат рушвети на полицаи, но най-тлъсто захлебват чиновниците от Столична община, на чието подчинение са всички траурни дейности.

Цената на едно погребение не пада под 2500 лв и то с най-скромните ритуали и талашитен ковчег. Толкова горе-долу излиза и урната за кремация. Ако близките искат да погребат непрежалимите си близки по-достойно, не им мърдат 5 хилядарки. В баровските частни гробища цените са по три. Здрав алъш-вериш върви с отдаването приживе на гробни места. Въпреки, че общинските гробища се водят 100% запълнени, таксата за купуване на гроб не пада под 5000 лв на черно, а кешът се дели между общинския чиновник и посредникът по сделката. За купуване на урна таксата е на половина по-ниска, но и желаещите са малко.

Точно бясното търсене на гробищни парцели може да е в дъното на гнусната гавра с трупове и заравянето им в помийни ями, точно като при най-зловещите времена на концентрационните лагери, когато разстреляните се хвърляли в дерета, блата или се давали да бъдат изядени от свинете в ТКЗС-тата, свидетелстват оцелели от “Белене”.

Друга нечиста далавера на гробищната мафия била да продава вода от току що изкъпан покойник. Клиенти били хилядите врачки и баячки, забъркващи черни магии за смърт. Литрова пвц бутилка с “мъртва вода” се търгувала по 200 лв., а за количества имало и отстъпка, открехват ни вещи в мрачния занаят.