Патриарх Неофит проходи с титаниев пирон в крака

Главата на Българската православна църква патриарх Неофит е претърпял операция в „Софиямед“ след като счупи бедрената си кост при инцидент в Богословския факултет. Интервенцията е направена лично от проф. д-р Андрей Йотов, съпруг на вицепрезидента Илияна Йотова. Той е един от най-добрите специалисти в специалността си.

Мъжът на Илияна Йотова оперира патриарх Неофит
Патриарх Неофит първо ще се придвижва с проходилка

При самата интервенция се е наложило костта да бъде укрепена с титаниев пирон, който не се поема от Здравната каса. Така Софийската митрополия брои между 3500 и 4000 лева за този консуматив. Останалите параметри от операцията се поемали от Касата.

При нормално развитие на ситуацията патриарх Неофит ще бъде раздвижен още след първите дни на операцията. Първо ще му се наложи да ходи с проходилка, за да обслужва нуждите си, после ще се подпира на две патерици, а след време ще захвърли едната. Общо възстановителният период трае от 2 до 9 месеца. Качването и слизането по стълби ще бъде най-голямото предизвикателство отсега насетне за главата на българската църква – обясняват специалисти. Има вероятност патриарх Неофит да бъде настанен в клиника по долекване или пък да бъдат наети специални рехабилитатори, които всекидневно да се грижат за болния му крайник, тъй като са наложителни специални упражнения за развижването му.

Източник: „Уикенд“