Корнелия Нинова: Налагаме данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества! (Ще скочат ли отново тока и горивата след това?)

Корнелия Нинова сн. Фейсбук
0

Корнелия Нинова иска данък върху свръхпечалбите, енергийните дружества готвят нови скокове на тока и горивата?

Данък върху свръхпечалбите иска да наложи вицепремиерът Корнелия Нинова. В програмата на червената дама е заложен план за облагане на дружествата, които осигуряват енергия на бизнеса и бита с допълнителна такса. Идеята е по този начин да се заложи по-ниска ставка за горивата и енергията, а също така и допълнителни средства за бюджета. В действителност обаче ситуацията изглежда по-сложна, особено предвид факта, че същите тези дружества постоянно повишават цените си, именно с цел реализиране на по-високи печалби. И едва ли облагането им с по-високи данъчни ставки ще повлияе добре на ценовата им политика.

В планът на вицепремиерът Нинова, влиза още осигуряване на алтернативни доставки на енергия за домакинствата и бизнеса, намаляване и премахване на акцизите върху горивата, както и други мерки, които да подпомогнат най-засегнатите социални групи. В същото време обаче, в парламента се стигна почти до бой именно заради кризата с горивата.

Под въпрос остава и какъв ще бъде отговорът на енергийните дружества. Налагането на данък върху печалбите им, от години е горещ картоф, който създава напрежение между различните страни. И е повод за не един политически скандал и спорове в парламента.

Корнелия Нинова сн. Фейсбук
Корнелия Нинова сн. Фейсбук

Дали предложението на вицепремиера няма да бъде нож с две остриета и ще доведе ли до нов ръст на цените на енергията, предстои да видим.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.