Икономистът е убеден – еврото води след себе си жестока инфлация!

България ще пострада реално и осезаемо ако приеме еврото, това заяви публично Стив Ханке. Икономистът е повече от категоричен, че не бива да се прави тази стъпка и то при стабилен валутен борд, какъвто имаме към момента.

Стив Ханке към българите: Приемете ли еврото, ще се изложите на бедност! (виж тук)

Ханке заяви, че едно е задължително и то е да се свика референдум по темата и да се поиска мнението на хората. „Няма как да преобърнеш из корен живота на няколко милиона, без да се поинтересуваш как те приемат това, искат ли го. Още повече, че тази промяна, това преобръщане, ще бъде не за добро, а напротив“, каза Ханке.

Той е убеден, че инфлацията ще скочи в пъти, приемем ли смяната на валутата си, както се е случило с Естония и с Литва преди години. Дори Германия е роптаела в мига, в който е сменали марките си, припомни Стив Ханке.

„Корупцията ще нарасне в пъти, цените ще скочат до и над небесата и това не са празни думи, това е реалността. Не ви трябва да сте експерт по висша математика, за да сравните с други държави и да видите какво ще се случи тук. Безумие е да разрушите стабилен валутен борд, за да гоните дивото“, казва икономистът.

Болшинството от българите напълно споделят възгледите му и са твърдо против погубването на родния лев.