Разколът заради македонската църква продължава (София и Скопие в спор и за името й даже) Преглеждания: 805

София и Скопие продължават да спорят за църквата на Северна Македония сн. Уикимедия
0
Оценете този post

Разколът между София и Скопие продължава, вече се карат и за името на църквата

Решението на Вселенската патриаршия да признае за автономна църквата на република Северна Македония предизвика сериозен разкол между София и Скопие. Напрежението между двете страни и без това е доста голямо заради приемането на Северна Македония в ЕС и НАТО, но църковният въпрос наля масло в без това разпаления огън на неразбирателството.

Българският ловчански митрополит Гавраил коментира решението на Вселенската патриаршия да признае Македонската православна църква – Охридска архиепископия за канонична, като подчерта, че „Църквата на Северна Македония е под сръбска юрисдикция от 20-те години на ХХ век и е призната от всички православни църкви в световен мащаб.“

„Според правилника Сръбската православна църква единствена е имала право да обяви автокефалия на църквата на Северна Македония или да даде това право на Вселенския събор“, каза българският архиерей и подчерта, че „Вселенската патриаршия няма повече права от всяка друга православна църква“.

С други думи – Вселенската патриаршия не може да признае независимостта на Македонската православна църква, без да има подкрепата на поне половината от останалите православни църкви в света.

София и Скопие продължават да спорят за църквата на Северна Македония сн. Уикимедия
София и Скопие продължават да спорят за църквата на Северна Македония сн. Уикимедия

В същото време тече остър спор за правото на църквата да носи името Охридска архиепископия. Българската патриаршия протестира, тъй като в Охрид се е намирал един от историческите духовни центрове на България и е свързан със Свети Климент Охридски. Вселенската патриаршия пък забранява на църквата на Северна Македония да използва „Македония“ или „македонски“ в името си, което още повече затруднява идентификацията на новият духовен център. А сръбската патриаршия под която формална юрисдикция се намира македонската църква изненадващо продължава да мълчи.

Източник:novatv.mk

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.