Разколът между София и Скопие продължава, вече се карат и за името на църквата

Решението на Вселенската патриаршия да признае за автономна църквата на република Северна Македония предизвика сериозен разкол между София и Скопие. Напрежението между двете страни и без това е доста голямо заради приемането на Северна Македония в ЕС и НАТО, но църковният въпрос наля масло в без това разпаления огън на неразбирателството. Българският ловчански митрополит Гавраил коментира решението на Вселенската патриаршия да признае Македонската православна църква - Охридска архиепископия за канонична, като подчерта, че „Църквата на Северна Македония е под сръбска юрисдикция от 20-те години на ХХ век и е призната от всички православни църкви в световен мащаб." „Според правилника Сръбската православна църква единствена е имала право да обяви автокефалия на църквата на Северна Македония или да даде това право на Вселенския събор“, каза българският архиерей и подчерта, че „Вселенската патриаршия няма повече права от всяка друга православна църква“.

С други думи - Вселенската патриаршия не може да признае независимостта на Македонската православна църква, без да има подкрепата на поне половината от останалите православни църкви в света.

[caption id="attachment_699077" align="aligncenter" width="300"]София и Скопие продължават да спорят за църквата на Северна Македония сн. Уикимедия София и Скопие продължават да спорят за църквата на Северна Македония сн. Уикимедия[/caption] В същото време тече остър спор за правото на църквата да носи името Охридска архиепископия. Българската патриаршия протестира, тъй като в Охрид се е намирал един от историческите духовни центрове на България и е свързан със Свети Климент Охридски. Вселенската патриаршия пък забранява на църквата на Северна Македония да използва "Македония" или "македонски" в името си, което още повече затруднява идентификацията на новият духовен център. А сръбската патриаршия под която формална юрисдикция се намира македонската църква изненадващо продължава да мълчи. Източник:novatv.mk