Самолетът е бил предаден на турски изтребители

От пресцентъра на Министерството на отбраната информираха за извънредна ситуация в небето над България.

Случката се е разиграла в ранните следобедни часове на вчерашния ден, уточняват от там.

Извънредна ситуация в небето над България

Наложило се е изтребители от авиобазата в Граф Игнатиево да излетят, за оказване на помощ на пътнически самолет. От него е бил получен сигнал за наличието на взривно устройство на борда му.

Българските пилоти са поели контрола над гражданския самолет от техните колеги от Румъния. Проблемното летателно средство е било съпроводено над територията на страната ни, след което е било предадено на изтребители от Турция. Казано с други думи пилотите ни са изпълнили реална мисия по "Въздушна полиция".

В съответствие с изискванията екипажите ни са свършили всички необходими процедури не само на националното, а и на международното законодателство за извършване на контрол над въздушното плаване и охрана на въздушното пространство.

Малко по-късно проблемният пътнически самолет, който е бил ескортиран успешно се е приземил в турския град Истанбул. Не е имало никакви последствия нито за пътниците, нито за екипажа.

С този си полет от вчера Военновъздушните ни сили за пореден път гарантираха безопасността не само на населението и инфраструктурата на страната, а и спокойствието на трафика във въздуха.

Източник: blitz.bg