Ако това се случи, цените ще са направо космически

Онези от вас, които пътуват редовно с автомобилите си вероятно са забелязали, че само за броени дни горивата по бензиностанциите скочиха за пореден път.

Прави впечатление, че самов рамките на седмица, те са се повишили с около 15 стотинки за литър. Така например на някои бензиностанции по-високият клас дизелово гориво удари цена от 3.59 лева за литър. Масовият пък вече се продава за 3.30 лв.

В случай, че автомобилът ви е на бензин, то ще трябва да се бръкнете с 3.08 лв. за литър. Това сочи проверка на Флагман.бг.

Ситуацията с горивата става страшна

Експерти предупреждават, че ако бъде наложено ембарго на петрола от Русия, цените на горивата ще се изстрелят направо в космоса. Казано с други думи – поскъпването ще е поне двойно.

Дори и при най-оптимистичния сценарий в съвсем скоро време ще е трудно да откриете бензин или дизел на бензиностанциите на цена под 4 лева за литър.

На теория „Лукойл Нефтохим Бургас“ може да работи с друг нефт, но трябва да сте наясно, че производителността му ще намалее значително. По-ниската цена на продукцията в момента се дължи на факта, че преди години бе извършена модернизация в завода и той преработва почти 93% от суровината.

В случай, че бъде сменен видът на преработвания нефт, производителността му ще намалее значително и може да се стигне дотам, че да да не успее да задоволи пазарните нужди или пък цената му да не е конкурентноспособна.

Източник: blitz.bg