Кабинетът разделен на две заради 9 май (Нинова с цветя пред Незнайния войн, Петков – в САЩ – Снимки) Преглеждания: 1778

0
Оценете този post

Разделение във властта заради 9 май

9 май тази година се превърна в ябълка на раздора. Докато половината кабинет чества деня на победата на Русия, останалите се опитват да имитират приемственост и принадлежност към Европа. Червената лидерка Корнелия Нинова дори официално посети паметника на Съветската армия в София и положи венци и цветя пред него, докато останалите партии от правителството и най-вече техните лидери, не оказаха особена съпричастност към страните от ЕС. Тя напомни, че не трябва да се забравят онези, които са помогнали за свободата на България. И призова за пореден път за мир и здрав разум, на фона на вътрешните сблъсъци в кабинета на Петков.

Разделение за 9 май в кабинета "Петков" сн. Фейсбук
Разделение за 9 май в кабинета „Петков“ сн. Фейсбук

По традиция, опозицията в лицето на ГЕРБ почете празника, чрез лидера на групата си в парламента – Десислава Атанасова. Синята дама публикува пост в социалните мрежи, който изпълни ролята на официален поздравителен адрес. В него тя затвърди евроатлантическата позиция на партията и подкрепата й за ЕС. Като припомни, че основната идея на обединена Европа е свързана с равенство и братство между всички народи от континента.

ГЕРБ с апел за промяна сн. Фейсбук

Що се отнася до Кирил Петков, премиерът официално е на среща с Джо Байдън в САЩ. Той обаче не поздрави нито европейските си партньори, нито проруските си противници за 9 май, нито пък е споделил кадри от посещението във Вашингтон.

„Има такъв народ“ също не почетоха 9 май, нито „Да България“. За разлика от тях „Възраждане“ се подготвиха със серия от малки атаки в стила на Волен Сидеров, с които да всеят смут и напрежение в обществото и на този ден. Новата партия на Стефан Янев „Български възход“ е по-заета да промотира себе си и да намери мястото си сред водещите политически формации, поради което се въздържа от всякакви декларации, които да я тласнат в една или друга посока.

Кирил Пeтков без личен поздрав от профила си във ФБ, пуснаха прес съобщение от МС сн. Фейсбук - Министерски съвет
Кирил Пeтков без личен поздрав от профила си във ФБ, пуснаха прес съобщение от МС сн. Фейсбук – Министерски съвет

Липсата на единство по повод 9 май обаче е само още един пример за дълбоката пропаст, която разделя управляващите. И мълвата за предсрочните избори е все по-реалистична. Друг е въпросът какви коалиции ще се формират, ако настоящето мнозинство се разпадне.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.