Княз Борис Търновски става Пазител на короната

Симеон Втори прие действителността за републиканската форма за управление на страната и сам призна, че монархията у нас към днешна дата е невъзможна. Последният български цар обяви, че предава короната на своя първороден внук Борис Търновски и така го прави Пазител на короната, а не наследствен монарх.

Тази титла трябваше да приеме първородният син на Симеон Сакскобургготски – Кардам, но той почина през 2015 г., след като прекара близо 7 години в кома вследствие на тежка автомобилна катастрофа. Така неговият син Борис Търновски наследява своеобразната титла Пазител на короната, както е решил неговия дядо.

Симеон Сакскобургготски е единственият жив православен цар в света. Той е и най-старият жив министър-председател на България (премиер е на страната от 2001 до 2005 г.). Със съпругата си Маргарита имат 5 деца – Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен и Калина.

85-годишният Симеон Втори никога не е правил опит за връщане на Търновската конституция и за възстановяване на монархията у нас. Той смята, че това само би разделило радикално обществото у нас.

Симеон Сакскобургготски предаде короната на своя внук
Симеон Втори завещава короната на внука си Борис

„Възстановена ли бе монархията в Сърбия, Гърция, Румъния, Черна гора, Италия?“ – реторично пита Сакскобургготски.

Борис, Княз Търновски е роден през 1997 г. в испанската столица Мадрид. Покръстен е по традиция в източното православие.

Източник: „Уикенд“