Тя предупреди, че това е само началото

Икономистът Мика Зайкова направи разбиващ коментар за повишението на цените.

Тя бе категорична, че това е само началото.

Отчитаното от синдикатите е базирано само на данните, които имат до този момент. Те обаче нямат нищо общо с предстоящото, което ще ни застигне утре.

Мика Зайкова с разбиващ коментар за…Мика Зайкова припомни, че именно енергийните ресурси са основния елемент на всяка себестойност. Тъй като цената на борсите расте, съвсем нормално е цената на електричеството също да се увеличава непрекъснато, категорична е тя.

Икономистът посочи, че до момента сме имали регулиран пазар, но от следващата година такъв няма да има. Това сочи планът за възстановяване. На практика това означава, че домакинствата ще плащат цената на тока такава, каквато е на борсата.

Над 54% е влиянието върху себестойността на всяка стока от гледна точка на газ, ток и петрол. Освен това не трябва да се пренебрегва фактът, че суровините необходими за основните продукти са зад т.нар. „желязна завеса“.

Така коментира случващото се в ефира на БНР Мика Зайкова.

Тя не пропусна и факта, че преобладаващата част от производителите на хляб и хлебни изделия работят на газ. Всички те ще бъдат принудени да плащат по-високи цени за газа.

В заключение Зайкова посочи, че колкото и евтин да е втечнения газ, който страната ни може да купи, той при всички положения ще е по-скъп от идващия по тръба.

Източник: standartnews.com