Скандал разтърси ефира на БНТ

0

Според експерти големият проблем се крие в транспортирането на газа

Ефирът на БНТ бе разтърсен от грандиозен скандал.

Той бе заформен от енергийни експерти, а ябълката на раздора се оказа газът. Експертите спориха дали трябва да се преговаря с Газпром или да търсим пълна независимост от газа от Русия.

БНТ
Според експерти големият проблем се крие в транспортирането на газа

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев подчерта, че газът, който получаваме към днешна дата е руски и разчетите са доказателство за това. Печеливши в случая са посредниците, а след тях и самият Путин. В допълнение Добрев добави, че най-големият производител на газ са Щатите.

На свой ред пък Таско Ерменков посочи, че е от особена важност как да бъде гарантирана газовата сигурност на страната ни, а не кой ще бъде посредникът. Според него е крайно наивно да чакаме газ от Катар, тъй като вече са сключили договор с други страни.

Иван Хиновски, който е председател на БЕМФ пък е на мнение, че големият проблем е транспортирането му. Според него, ако имахме достатъчен капацитет в съчетание с умни управляващи, вече трябваше да се работи по тази тема.

Според Ерменков трябва да се търсят възможности за надеждни газови доставки. Категоричен е, че цената на втечнения газ в никакъв случай няма да е по-ниска от тази на тръбния газ. Поради тази причина той е на мнение, че е добре да подновим доставките с „Газпром“, докато не бъдат гарантирани други доставчици.
Източник: blitz.bg

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.