Важна информация за новия щам на хепатит

Blue folder with Hepatitis C diagnosis.
0

Според специалистите няма място за паника, но…

Ако и вие сте сред затаилите дъх в очакване на важна информация за новия щам на хепатит, то със сигурност следващите редове ще са ви полезни.

В ефира на Нова тв доц. Атанас Мангъров отбеляза, че 10% от децата, заразени с вирусен хепатит стигат до трансплантация на черен дроб. На практика това означава, че тези деца са развили чернодробна недостатъчност.
При все, че за момента не е известен причинителят на заболяването, няма повод за притеснения, категоричен бе той.

хепатит
Според специалистите няма място за паника, но…

Мангъров уточни, че разпространението на аденовирусите се случва по въздушно-капков и фекален път. Специалистът е категоричен, че е от особена важност да се спазват мерките за лична хигиена.

На този етап са регистрирани около 180 случая на деца под 16-годишна възраст, попаднали под ударите на новия щам на хепатит. Никое от тях няма друго заболяване. Не са установени и известните до този момент причинители на заболяването.

Доц. Мангъров подчертава, че новият хепатитен щам е силно неавтоимунен.

Директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ – д-р Благомир Здравков посочи, че това, което трябва да ни притеснява най-много в случая е, че при част от децата се налага спешна трансплантация. В България обаче това е невъзможно на този етап.
Специалистът посочва, че е информирал здравния министър за проблема.

Той подчертава, че няма място за паника. Категоричен е обаче, че трябва да бъде създадена ясна система за докладването на случаите с новия щам хепатит. Допълва, че действията трябва да бъдат адекватни и изпреварващи последствията.
Източник: blitz.bg

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.