Новият зам.-министър на отбраната разследван за корупция (Спуснат ли е ген. Георгиев на поста от САЩ?)

0

Новият заместник-министър на отбраната, когото премиерът Кирил Петков изненадващо назначи преди дни – ген. Станимир Георгиев, е бил разследван от прокуратурата за далавери, извършени по времето на ексвоенния министър Аню Ангелов.

Според запознати назначението му сега е свързано пряко с бъдещото договаряне на сделката със САЩ за купуването на още 8 нови бойни самолета от Локхийд Мартин, въпреки, че първата пратка изтребители от завода зад Океана ще се забави с поне 2 години и вместо през 2023 година, България ще получи първата си доставка през 2025 г.

 

Именно Георгиев бе част от работната група, която класира през 2016 г. щатските машини на първо място след шведските СААБ. Още тогава се заговори за тежък лобизъм в избора на вида самолети. По-късно, когато назначи първото си служебно правителство, президентът Румен Радев прати докладите в кошчето за боклук и процедурата тръгна наново – отново с резултат в полза на американците. 

 

Станимир Георгиев обаче попаднал в полезрението на обвинението заради одитен доклад, извършен по времето на Аню Ангелов, констатирал редица нарушения и дори корупционни практики в поверената му някога дирекция. В крайна сметка стана ясно, че там са допуснати куп административни грешки, заради които обаче той не се сдоби с обвинение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.