Съюз или заплаха? Какво се крие зад посланията на Путин към Орбан и Вучич след изборите?!

Орбан и Вучич в сянката на Путин сн. Интернет
0

Какво се крие зад посланията на Владимир Путин към Виктор Орбан и Александър Вучич?

Владимир Путин отправи поздравителни адреси до Виктор Орбан и Александър Вучич за победите им на изборите в Унгария и Сърбия. Президентът на Русия обаче впечатли не с друго, а със завоалираните послания, които отправи в тях. Особено силно впечатление на мнозина направиха намеците за „важното и значимо стратегическо партньорство, което ще е от особено голяма полза за двете страни“. На пръв поглед посланията изглеждат сърдечни и приятелски. Но на фона на войната в Украйна и международното напрежение са силно притеснителни…

Сянката на диктатора

Победата на Орбан в Унгария без съмнение е огромен успех за десницата, която е и доста националистически насочена. Съхраняване на унгарската идентичност, докато страната е в сърцето на Европа, опазване на държавата от мигранти и овладяване на кризата с Украйна, са сред ключовите елементи в предизборната платформа на Виктор Орбан.

В същото време Путин пише на Орбан, че го поздравява с победата и бъдещите му действия „за развитието на партньорство, което е в интерес на хората на Русия и Унгария!“. Орбан от своя страна е категоричен, че няма да позволи въвличането на страната в конфликта с Украйна. “ В интерес на Украйна е да включи възможно най-много страни в конфликта, а някои европейски страни са готови да участват „пряко или косвено“. Унгария има интерес да остане навън“, каза Орбан.

„Това е грешно, това не е нашата война. Можем да загубим всичко, без да спечелим нищо“, каза той.

Вучич между ЕС и Русия

В същото време Сърбия е поставена на горещия стол и е на път да изгуби членството си в ЕС. Страната е кандидат за съюза, но предвид подкрепата, която оказва на Русия, много е възможно да й бъде отказан достъп до елитарния клуб на страните-членки.

Орбан и Вучич в сянката на Путин сн. Интернет
Орбан и Вучич в сянката на Путин сн. Интернет

„ Очаквам, че работата ви като държавен глава ще продължи да допринася за укрепването на стратегическото партньорство, което съществува между нашите две страни. Това несъмнено е в интерес на братските народи на Русия и Сърбия “, каза Владимир Путин в поздравително послание до Александър Вучич.

Намекът за президента е ясен. Ако Сърбия се откаже от протекциите на Русия, ще загуби финансова и икономическа подкрепа. А, ако остане, ще изгуби право на членство в ЕС. Засега не е ясно какъв курс ще поеме президента на страната, но едно е ясно – който и път да избере, неминуемо ще бъде принуден да плати определена цена за това.

Източник: vocentar.com

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.