Георги Гьоков с важни новини за работещите българи в Либия: Ще се признае ли стажът им там за пенсия в България? Преглеждания: 1253

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков с важни новини за пенсионерите сн. Фейсбук
0
Оценете този post

Георги Гьоков с важни новини за пенсионерите

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи важни новини за бъдещите пенсионери. След среща с временно изпълняващия длъжността посланик на Либия в София – Мофтах Дрени, той съобщи, че се подготвя директива, с която да се признава стажът на българите работещи в Либия, при пенсиониране.

Досега голяма част от гражданите на България, които работят в други държави, имаха сериозни проблеми с трудовото законодателство. На немалка част от тях не се признаваше стажът в някои от Малоазийските страни, както и от тези в Африка, поради различната система на осигуряване и изчисляване на възнаграждението им.

След сключване на междудържавно съглашение, стажът на гражданите и на двете страни ще се признава при пенсиониране. А също така ще бъде включен в общия трудов стаж. Министър Гьоков съобщи още, че се предвижда подписване на споразумение, което да позволи на либийските граждани и студенти да се обучават в Българо-германския център към министерството.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков с важни новини за пенсионерите сн. Фейсбук
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков с важни новини за бъдещите пенсионери сн. Фейсбук

Промяната обаче ще засегне гражданите на двете страни, на които предстои да се пенсионират. Онези, които вече са се пенсионирали няма да бъдат включени в тази промяна и няма да им се изплаща обезщетение със задна дата, тъй като родното законодателство не предвижда подобни мерки. Все още не е ясно кога ще бъде подписана спогодбата и ще влезе в сила новото съглашение, но всички се надяват промяната да обхване възможно повече от българските граждани, които са работили в Либия през годините и им предстои пенсиониране.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.