Шефът на борсите: С 50% е поскъпнало олиото, скача и брашното! (още подробности)

Спре ли войната, цените ще се нормализират
0

Свърши ли войната, цените ще се нормализират!

За година скокът на цените в магазинната ни мрежа е с 19,5 процента. Това обяви Владимир Иванов, който е председател на държавната комисия по тържища и стокови борси. Иванов коментира казуса с цената на олиото, която, според думите му, е скочила с рекордни 50 процента.

цени
Спре ли войната, цените ще се нормализират

Лошото е, че се задава и ценови шок за брашното, а причината е войната в Украйна. На практика двете страни – и Русия, и Украйна излизат от пазара, а те са основните производители на пшеница и на олио от световния пазар.

Владимир Иванов обаче натърти, че има огромно спекулиране и преувеличаване на проблема. Той смята, че ако войната приключи скоро, до септември тази година нещата бавно ще се нормализират и шокът от цените ще остане в минало време.

Заяви и друго – заради олио истерията се предлагат различни марки от златната течност в мрежата. Разликата в качеството им обаче, на практика е нулева, затова и призова потребителите да не закупуват олио на стойност осем лева.

„Да, има и такова. Продава се точно за осем лева, но в никакъв случай не е по-полезно, нито по-качествено от другото. Това са практики, които са некоректни, но ги е имало винаги, има ги и сега. Не им се връзвайте“, алармира Иванов. И добави да не се запасяваме в никакъв случай.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.