Какво всъщност пречи на НАТО и ЕС да се изправят срещу Русия

Само за ден Русия се превърна от ценен партньор и съюзник, в глобална заплаха за целия свят. ЕС и НАТО се опитаха да спрат президента Владимир Путин, като наложиха редица икономически санкции на страната, но това не го спря. Екотът на оръжията продължава трети ден, Украйна и Русия са във фактическа война, а тревогите, че след Киев може да дойде ред на Полша и Молдова, не са неоснователни. Най-страшният въпрос обаче е - защо ЕС и НАТО не се намесиха. И не опитаха да предотвратят тази толкова ужасна ситуация, която се случва сега в Киев. Истината е, че просто не могат да си позволят да загубят Русия. Един от водещите руски информационни портали излезе със списък на "адските" санкции, които Русия може да наложи на САЩ и ЕС в отговор на натиска върху нея. Те са пет, но са изключително ключови за глобалната икономика на света.

1. Спиране на газовите доставки за Европа

Първата точка е очевидна и най-болезнена за Европа и то не само заради природния газ, но и заради петрола. През 2021 г. Русия се превърна в най-големият доставчик на петрол за ЕС. На 24 февруари германският финансов министър призна, че ако Русия прекрати доставките на природен газ, икономиките на ЕС и Германия ще се сринат.

2. Лишаване на Европа и Америка от руски титан

Ако Русия зависи от Великобритания за авиационни двигатели (от Rolls Royce), ЕС и САЩ зависят от Русия за титан. Една трета от титания, който компании като Boeing използват за построяването на самолетите си, е закупен от Русия. Положението в Airbus е по-лошо, с две трети. Руската компания VSMPO-AVISMA е световен лидер в производството на титан, като държи цели 25% от световния пазар на титан, който се изнася в над 50 страни.

3. Прекратяване на износа на паладий

Още по-неблагоприятна е ситуацията с руския паладий, който заема почти половината от световния пазар, а паладият е изключително необходим за производството на самолети, автомобили, лаптопи, мобилни телефони и т.н. Тази санкция ще засегне изключително тежко дори Япония, която първа реши да наложи санкции на Русия за високотехнологични стоки.

4. Изгонване на западни компании от Русия

Изгонете от Русия компании като McDonald's, Coca-Cola и социалните мрежи, и ще видите колко бързо, ще се променят позициите относно политиката на Кремъл. Москва доказва, че може да функционира и без Запада, с подкрепата на Индия и Китай. Но Запада не може без Русия. [caption id="attachment_695069" align="aligncenter" width="300"]ЕС блокирани да наложат по-тежки санкции срещу Украйна сн. Интернет ЕС блокирани да наложат по-тежки санкции срещу Украйна сн. Интернет[/caption]

5. Затваряне на руското небе за западните самолети

Когато Русия лиши световни авиокомпании от достъп до своето небе, това моментално ще доведе до увеличение на разхода на гориво и съответно до скок в цената на билетите. Москва може просто да забрани полети в руското небе за европейски и американски компании и го остави отворено за малайзийците. Което наистина може да докара Европа до криза, каквато не познава от Студената война насам.   Източник: kp.ru