Министър Божидар Божанов заменя личните карти с електронни? (Всичко за иновацията)

Божидар Божанов с идея за заменяне на личните карти с електронни сн. citizencard.com
0

Министърът на електронното управление Божидар Божанов заменя личните документи с електронни

Приложение за електронна идентификация е на път да замени традиционните лични документи. Министърът на електронното управление обяви, че има идея за иновационен начин за съхранение на личните данни. Който би бил подходящ за лица, които искат да ползват подобна услуга на телефона си.

Идеята на електронната лична карта е да улесни, а в бъдеще и да обедини в едно повечето от услугите, които ползваме по електронен път и за които е необходима идентификация.

Тепърва обаче ще се обсъждат възможните технически особености на приложението. Както и по какъв начин то да бъде активирано – с чип, електронен подпис, или код, който може да се издаде от НАП.

Електронната лична карта ще има възможност да замени физическия документ за самоличност и да улесни потребителите при получаване на други документи, за които се изисква притежанието на идентификатор за самоличност. Нивото на сигурност, както и правото на ползване за различни услуги, обаче тепърва ще се обсъжда.

Божидар Божанов с идея за заменяне на личните карти с електронни сн. citizencard.com
Божидар Божанов с идея за заменяне на личните карти с електронни сн. citizencard.com

Ако бъде одобрена идеята за подобно мобилно приложение, вероятно физическите лични карти ще бъдат заменени в течение на времето с електронни. Въпросът, който се обсъжда най-активно е, как ще бъдат защитени личните ни данни от кражба. И още веднъж, как ще се процедира, ако се загуби устройството на което се пазят или бъде откраднато. Подробностите тепърва предстоят.

Източник: bnr.bg

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.