Скопие дава контра на честването на Гоце Делчев в РСМ

Властта в Северна Македония няма да уважи честването
0

Властта в Северна Македония неглижира общото честване на годишнината

На 4 февруари, когато се отбелязват 150 години от рождението на големия български революционер и идеолог Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният ни министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

Има официално обяснение от страна на македонските власти, но то звучи дежурно и твърде наивни. Според официалното обяснение в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачевски не са в страната, тъй като са не посещения в чужбина.

Към този момент няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, за да вземе участие в съвместното поклонение в памет на Гоце Делчев (1872-1903).

Освен вънният ни министър, в българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

В македонската преса се появиха съмнения, че от проруската и прокомунистическа партия „Левица“ са възможни провокации по време на честването.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Властта в Северна Македония няма да уважи честването

Тези дни напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колега Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

Явно обаче работата на тази комисия отново буксува.

 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.