Сергей Лавров: Русия не иска война, никога не сме търсили конфликти!

Сергей Лавров отрече Русия да е в конфликт с
0

Сергей Лавров отрече твърденията, че Русия иска война

Русия изпрати силно послание, че не иска война, въпреки че не е доволна от отговора на Запада на неговите искания за сигурност. „Ако зависи от Русия, няма да има война. Ние не искаме войни. Просто не искаме интересите ни да бъдат потъпквани, а ние да бъдем игнорирани“, каза руският външен министър Сергей Лавров пред местните медии.

Русия групира десетки хиляди войници на границата с Украйна, изисквайки законови гаранции от Запада, че НАТО няма да се разшири на изток и да разположи ракетни формирования на украинска територия. Съединените щати и техните съюзници предупредиха руския президент Владимир Путин, че ще наложат тежки и бързи икономически санкции на Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

Лавров каза, че Западът игнорира руските интереси, но и че в писмените отговори, които САЩ и НАТО дадоха на Русия в сряда, има „нещо“. Но писмото все още не е публикувано.

„Всички биха загубили от това, войните бяха достатъчно“, казва още Лавров.

НАТО и Вашингтон заявиха, че са готови за диалог с Москва относно контрола върху оръжията и мерките за изграждане на доверие. Но отхвърлиха другите искания, включително и това Украйна никога да не стане член на НАТО.

Лавров обяви, че ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен през следващите седмици. Без да уточнява подробности, той каза, че предложенията на САЩ са по-добри от тези на НАТО.

Днес белоруският президент Александър Лукашенко, близък съюзник на Москва, каза, че страната му не иска война и че тя ще избухне, само ако Русия или Беларус бъдат директно атакувани, пише tocka.com.mk.

„В тази война няма да има победители, всички биха загубили.“, каза Лукашенко, цитиран от ТАСС. „Ние загубихме милиони животи в миналите войни, но искаме да живеем и работим в мир“, каза той.

Сергей Лавров отрече Русия да е в конфликт с  ЕС сн. Flickr
Сергей Лавров отрече Русия да е в конфликт с ЕС сн. Flickr

Френският президент Еманюел Макрон пък планира да проведе разговори с руския президент днес. „Путин трябва да каже дали иска диалог, или конфронтация“, каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.