Защо американският президент Джо Байдът отчаяно се опитва да внуши, че Русия иска да превземе Украйна

Напрежението в Украйна не е стихнало от 2014-а година насам. Събитията на Майдана и споразумението от Минск за санкции срещу Русия отдавна дадоха знак, че се заражда един военен конфликт. Но вместо да опитат да го потушат, американските дипломати продължиха да го разпалват. Изтичаха документи за тайни доставки на американско оръжие към Киев, имаше размяна на реплики между Вашингтон и Москва, но Обама не рискува да се впусне във военна операция. Нито Доналд Тръмп, който единствен положи усилия, за да се фокусира върху подобряване на отношенията между двете страни. И бе по-заинтересован да воюва с Китай, отколкото с Москва. Джо Байдън обаче има друга визия за нещата. Американския президент се нуждае от военен конфликт в другия край на света, за да укрепи собственото си влияние в Америка. Липсата на възможност за овладяване на здравната криза покрай Covid-19, задълбочаващата се икономическа криза и шоковата инфлация, са само част от нещата, които сриват перспективите му за втори мандат. А войната е един от най-ефективните лостове, с които САЩ възстановява загубите си. Правилото е - колкото по-далеч от границите ни, толкова по-добре. Но този път може би надцениха себе си. И то сериозно.

САЩ или Украйна?

Владимир Путин досега години наред е давал да се разбере, че държи да запази контрола на страната си върху Източна Европа. Противно на предположенията, че има имперски амбиции, лидерът на Русия държи на едно - страната му да има достатъчно сериозен буфер между себе си и Алианса. Защото Русия е една от най-големите държави, която разполага с огромни ресурси от енергийни източници. И рано или късно, тези ресурси ще се превърнат в изключително желана плячка, което може да доведе до опит за териториални откъсвания отвън. Вътрешните междуособици също не са за подценяване. След разпадането на СССР и кризата в Чечня през 90-те години, никой не иска още една подобна ситуация в Русия. Затова и Москва държи приятелите си далеч, а противниците още по-далеч. И ако има възможност, поне през половин континент и няколко морета разстояние. След анексирането на Крим, Путин даде ясно да се разбере, че иска едно - Украйна да остане в руската сфера на влияние. Не като част от нова руска империя, а за да служи за гранична линия между Москва и Запада. Нещо, което не е в интерес на САЩ. Защото въпреки смелите си изявления Вашингтон има един много сериозен страх - достигането на руски военни кораби до американските брегове. [caption id="attachment_693155" align="aligncenter" width="300"]Напрежението между САЩ и Русия може да не е само за Украйна сн. Инстаграм Напрежението между САЩ и Русия може да не е само за Украйна сн. Fox news[/caption]

Големите игри

Разпадането на БРИКС, отслабването на връзките между Русия и Китай, битката за Украйна - маневрите на двете страни са болезнено ясни. Байдън предпочита да държи Москва от своите сфери на влияние, а за целта се старае да създаде конфликт именно до границите на Русия. И то с Украйна. От друга страна Кремъл явно има съвсем други намерения. Изпращането на 100 000 войници край границата с Украйна и внедряването на диверсанти определено изглежда като опит за установяване на контрол върху Киев и превземане на страната. В същото време Руският флот провежда серия от военни учения с участието на всичките си флоти в моретата непосредствено близо до Русия. Миналата седмица официална Москва обяви, че ще проведе серия от военни учения с участието на всичките си флоти в моретата непосредствено близо до Русия. Ученията ще включват маневри в Средиземно море, Северно море, Охотско море, Североизточния Атлантически океан и Тихия океан. Повече от 20 кораба на Черноморския флот отплаваха днес от базите си в Севастопол и Новоросийск, за да се насочат към определените райони, според доклад на руското министерство на отбраната, съобщи "Руска дума". Руски бойни кораби са изпратени и край бреговете на Ирландия, а вече започнаха учения на 30 кораба и в Арктика. Предвид всичко това, някои теоритици на конспирациите започват да си задават въпроса - дали крайната цел на Москва е не Киев, а Вашингтон? И дали случващото се край Украйна няма за цел да отвлече вниманието от истинската цел на Путин - САЩ?