Кралят на Испания предизвика скандал в Пуерто Рико: Какви конкистадори, ние ви донесохме култура?! Преглеждания: 1253

Испанския крал Фелипе предизвика скандал в Пуерто Рико сн. You Tube
0
Оценете този post

Кралят на Испания Фелипе VI предизвика скандал в Пуерто Рико

Кралят на Испания Фелипе VI предизвика напрежение в Пуерто Рико. В речта си по повод 500-годишнината от основаването на столицата Сан Хуан той похвали конкистадорите, донесли европейската цивилизация и ценности в Новия свят.

Коментарите му бяха в рязък контраст с думите на принц Чарлз, който осъди „престъплението на робството“, когато през ноември Барбадос реши да обяви независимост и отказа да подкрепя кралица Елизабет като върховен владетел на страната.

В отговор на посещението на крал Фелипе протестиращите в Пуерто Рико нападнаха и събориха паметник на Хуан Понсе де Леон – изследовател, който беше с Христофор Колумб, когато испанските кораби за първи път пристигнаха на острова.

„Присъствието на краля не е добре дошло тук. Това потвърждава многото престъпления срещу човечеството, извършени тук“, каза Хорхе Гарсия Муньос на протест в Сан Хуан.

Ден по-късно крал Фелипе VI каза, че всички пуерторикански и испански общности в Америка „трябва да се гордеят с общото си минало и ценностите, донесени от испанците, които са валидни и днес“.

В нито един момент в речта си той не се извини за страданията на коренното население на страната. Вместо това той описва колонизацията на Пуерто Рико като „модел“ на испанска експанзия в Америка, като всички територии са третирани „равноправно под испанската корона“.

Той каза, че испанските колонизатори са донесли „правителствени институции, университетски сгради, болници и печатници“.

„Испанците донесоха със себе си своя език, култура и религия и заедно с това допринесоха за изграждане на ценности и принципи като основите на международното право и концепцията за универсални човешки права“, каза той.

Испанския крал Фелипе предизвика скандал в Пуерто Рико сн. You Tube
Испанския крал Фелипе предизвика скандал в Пуерто Рико сн. You Tube

Тази реч беше най-ожесточената защита на испанския колониализъм от крал Фелипе, тъй като лидерите на латиноамериканските страни и коренните народи все по-често изискват извинение и компенсация от Мадрид, пише kanal5.com.mk.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.