Обсаждането на Европа: Русия с военни учения край Ирландия, напук на НАТО Преглеждания: 602

Русия на учения край Ирландия, докато всява напрежение в Украйна сн. Инстаграм
0
Оценете този post

Русия с маневри край Ирландия, докато се кани да нахлуе в Украйна

Докато уж се кани да нахлуе в Украйна, Русия раздвижи напрежението в Европа, като обяви военни учения с бойна стрелба край бреговете на Ирландия следващия месец. И то на фона на бързо ескалиращото напрежение със Запада. Вече дори има опасения, че всяка ескалация на противопоставянето ще доведе до покачване на цените на газа отново, като форма на заплаха за наказателни санкции срещу Москва.

По време на посещение в болница в Милтън Кейнс, докато министрите от НАТО провеждаха кризисни разговори в Брюксел, премиерът на Англия – Борис Джонсън каза, че Кремъл трябва да осъзнае, че Украйна може да бъде „нова Чечня“.

„Разузнаването показа много ясно, че има 60 руски бойни групи по границите на Украйна. В действие е планът за светкавична война, която може да унищожи Киев моментално. И това е нещо, което всеки може да види“, каза той, пише „Дейли мейл“.

„Трябва да дадем много ясен знак на Кремъл, че за Русия това би била катастрофална стъпка.“

Правителството изключи изпращането на войски край източните граници, но г-н Джонсън каза, че Великобритания „е водеща в създаването на пакет от икономически санкции“ срещу Русия и той ще говори с международните съюзници по-късно“.

„Ние също така трябва да изпратим съобщение, че нахлуването в Украйна от руска гледна точка ще бъде болезнено, насилствено и кърваво дело“, каза още той.

„Мисля, че е много важно хората в Русия да разберат, че това може да е нова Чечня.“

Бойни кораби ще участват в морски учения на около 150 мили от югозападния бряг на Ирландия, в рамките на „изключителната икономическа зона“ на страната, но извън нейните териториални води.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че „засилените дейности на НАТО близо до нашите граници не могат да бъдат игнорирани от нашите военни, които отговарят за сигурността на страната ни“.

Външният министър на Ирландия Саймън Коуни разкри, че Русия е информирала Ирландия за ученията през уикенда, като съобщи, че военните кораби „не са добре дошли“, но страната му „няма силата да спре това да се случи“.

Русия на учения край Ирландия, докато всява напрежение в Украйна сн. Инстаграм
Русия на учения край Ирландия, докато всява напрежение в Украйна сн. Инстаграм

Съгласно конвенциите на ООН, регулиращи океаните, военните учения са разрешени в рамките на икономическите зони на други държави, при условие че не се отклоняват в териториални води.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.