Пикантни разкрития за шефа на парламента – Никола Минчев Преглеждания: 609

0
Оценете този post

Ето кой е Никола Минчев

Оказа се, че председателят на новия парламент Никола Минчев е от знатен род. Той е част от семейството на един от най-богатите българи  нас през миналия век.

Прадядо му по майчина линия е Никола Шавкулов, който е един от най-виден български банкери и търговци по онова време. Той е и съсобственик на фирма „Братя Шавкулови“, която е една от първите у нас, занимаващи се с внос и износ на кожа.

И до днес Никола Шавкулов е значима фигура. Неговата къща в столицата е сред паметниците на културата у нас.

Домът на Шавкулов се намира на столичната улица „Георги Раковски“ № 98 и все още е в автентичния си вид отвън. В него се помещава и заведението на шеф Виктор Ангелов, както и куп офиси.

Сградата е на три жилищни етажа и е с два входа. По онова време тя се прочува и заради наличието на асансьор в нея, който е в спираловидната клетка и е с две врати. Съоръжението е дело на известната швейцарска компания „Шиндлер“.

По време на бомбардировките през Втората световна война къщата на Шавкулов оцелява като по чудо. През 1930 година прадядото на Никола Минчев издъхва.

Към днешна дата къщата му, която е била била национализирана през 1947 г., не принадлежи на Минчев и семейството му. Не е ясно за какво и как са използвани милионите, завещани от Шавкулов.

Другият дядо на Минчев – Сирко Станчев е бил два мандата депутат. Той е сред депутатите, подписали декларацията за българските евреи, пише Ретро.бг.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.